Cluj - Detalii din ANCHETA făcută după moartea parașutistului! Ce s-a întâmplat e ȘOCANT

 

Un parașutist de 27 de ani, unul dintre patronii lanțului de restaurante Salad Box, a murit sâmbătă, 15 octombrie, la Luncani. 

 

Paraşutistul Vlad Lupaş, CCO la lanţul de restaurante Salad Box, a murit după ce a căzut de la 3.000 de metri.

 

Primele informații ale anchetei arată că bărbatul de 27 de ani ar fi fost smuls din avion de curenţii de aer. Instructorul de paraşutism Doru Baciu, care se afla în avion cu Vlad Lupaş, a precizat că victimei i s-ar fi deschis parașuta de rezervă, iar curenții puternici l-au tras afară din avion.

 

Parașuta de rezervă i-a fost ruptă în urma acestui incident, iar Vlad Lupaș a căzut în gol de la 3.000 de metri altitudine, sub ochii colegilor, care nu au mai putut face nimic.

 

Astfel de evenimente se pot întâmpla, dar nu sunt comune. Foarte rar se întâmplă şi în situaţia de faţă este inexplicabil ce s-a întâmplat, pentru că paraşuta nu s-a agăţat de nimic. Sau cel puţin nu s-a văzut nimic. Dar ce ştim e că paraşuta s-a deschis în avion şi l-a smuls afară. (...) Sunt lucruri pe care acum nu le ştim şi nu le înţelegem”, a declarat duminică instructorul de paraşutism Doru Baciu.

 

Specialiştii Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) fac și ei o anchetă.

 

CIAS desfăşoară o investigaţie pentru a găsi cauza ce a dus la producerea accidentului. Noi urmărim să aflăm ce s-a întâmplat şi din ce cauză. Dacă o să avem înregistrări, vom stabili clar. Dacă vor fi doar martori, vom analiza declaraţiile lor şi informaţiile de la ei. Trebuie să vedem dacă a fost o problemă tehnică cu paraşuta. Investigăm şi procedura de lansare a praşutistului şi dacă întreţinerea paraşutei a fost făcută corect”, a explicat pentru News.ro Nicolae Stoica, directorul CIAS.

 

Instructorul de paraşutism Doru Baciu, implicat în 2004 într-un eveniment asemănător, spune că supravieţuirea într-o astfel de situaţia depinde de starea fizică a paraşutistului şi de rănile suferite în momentul în care acesta este smuls afară din avion.

 

Nu ai ce să rezolvi într-o astfel de situaţie. M-am trezit pur şi simplu afară. S-a deschis rezerva şi aşa am aterizat. Noi suntem obişnuiţi să fim foarte atenţi să protejăm echipamentul în timpul zborului cu avionul, dar ce s-a întâmplat acum doar Dumnezeu ştie. În astfel de momente, depinde de starea fizică a paraşutistului. Eu, de exemplu, am fost lovit în acel moment, din 2004. E ca şi cum scoţi o pătură pe uşa unui tren care circulă cu viteză şi te ţii de pătură. Eşti tras afară imediat”, a mai explicat Doru Baciu.

 

Vlad Lupaş avea peste 400 de salturi cu paraşuta la activ, fiind considerat un sportiv de performanță.

 

Vlad Lupaş era directorul comercial al lanţului de restaurante Salad Box, afacere demarată în 2012, cu o investiţie iniţială de 25.000 de euro. După doi ani de la inaugurarea primului restaurant Salad Box, proprietarii au deschis alte 25 de puncte în 13 oraşe din ţară, dar şi în centre comerciale din Budapesta şi Heilbronn, în Germania, cifra de afaceri anuală ajungând la peste zece milioane de euro anul trecut.

Comentarii Facebook