Clădirile istorice din centrul Clujului, lăsate în paragină de proprietari, devin un pericol pentru cetățeni. Ce măsuri iau autoritățile



Clădirile vechi din centrul municipiul, ale căror fațade au rămas nereparate, reprezintă un pericol pentru cetățeni.

Autoritățile locale deja au început să ia măsuri preventive în privința imobilelor istorice cre prezintă un pericol pentru trecători. Astfel, Poliția locală, alături de pompierii de la ISU Cluj, au intervenit la mai multe clădiri pentru a da jos tencuiala care aproape pica, iar în unele cazuri (cum a fost la clădirea de pe B-dul Eroilor 19) au fost eliminate și anumite elemente ornamentale, care prezentau un pericol pentru trecători.

Din nefericire, indolența proprietarilor poate duce la tragedii. Din fericire, am avut noroc că indolența proprietarului de la Continental să nu producă o tragedie în centrul municipiului. În condițiile acestea, am luat decizia, mpreună cu autoritatea de la Comisia de Monumente și ISU, pe bază de autorizație de intervenție în regim de urgență, să intervenim cu ISU la acele clădiri din Cluj-Napoca, care în baza unor norme tehnice de constatare stabilite de Poliția locală. Poliția locală stabilește că aceste clădiri trebuie expertizate, iar acele expertize sunt realizate de specialiști selectați în urma unei licitații. Pe baza acelor expertize și a unei hotărâri a Comisiei de Monumente, acele elemente care prezintă pericol se înlătură”, a declarat primarul Emil Boc.

O altă măsură impusă de expertul tehnicc, pe strada Memorandumului, este construirea unor ”tunele” temporare din lemn, pentru a proteja trecătorii de eventualele elemente de pe fațadele clădirilor, care ar putea pica.

Până acum, ISU Cluj a intervenit la 17 clădiri, iar Poliția Locală are în vizor un număr total de 43 de clădiri, care trebuie expertizate pentru a se lua măsurile necesare.

Proprietarii imobilelor vor suporta consecințele, aceștia fiind nevoiți să plătească un impozit de 5 ori mai mare de anul viitor, dacă nu își refațadizează clădirile sau în cel mai rău caz se poate deschide dosar penal, la fel ca în cazul de la Continental.

Comentarii Facebook