Cladirile baroce din Cluj Napoca "mutilate" cu geamuri termopan


Monumentele istorice din Cluj Napoca sunt distruse de proprietari, care monteaza fara autorizatie geamuri termopan, atrage atentia directorul Directiei Judetene pentru Cultura Cluj, Leonard Horvath.

Afirmatiile au fost facute o data cu vernisajul expozitiei "Monumentele istorice in pericol", deschisa la Biblioteca Central Universitara Cluj.

Pe foarte multe cladiri istorice au aparut geamuri termopan, fara ca proprietarii sa fi cerut o autorizatie de la primarie sau de la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte, si Patrimoniu Cultural National Cluj.

Expozitia vernisata la BCU Cluj este un semnal de alarma fata de pericolul distrugerii acestor cladiri de o valoare inestimabila.

"Prin aceasta actiune dorim sa pastram intacte aceaste mosteniri culturale, care se afla pe lista monumentelor istorice, o mare parte din aceste monumente fiind repere importante pentru candidatura orasului Cluj-Napoca, de a deveni in 2020 Capitala Cultural Europeana", a declarat Leonard Horvath.

Arhitectii fac apel la clujeni sa respecte cladirile monument si sa "nu inlocuiasca tamplaria ferestrelor din lemn cu geamuri termopan. In acest sens, le cerem atat cetatenilor si institutiilor publice, cat si mediului privat, sa respecte legislatia privind protejarea monumentelor istorice", a mai spus Horvath.

Expozitiei "Monumentele istorice in pericol" va fi deschisa in perioada 26 octombrie- 5 noiembrie, la Biblioteca Centrala Universitara.

Comentarii Facebook