CJ Cluj a câștigat procesul și este proprietarul Muzeului ”Octavian Goga” de la Ciucea


Consiliul Județean Cluj a câștigat lupta privind proprietatea Complexului Muzeal ”Octavian Goga” de la Ciucea.

Sentinţa a fost pronunţată recent de Curtea de Apel Cluj şi, potrivit datelor de pe portalul instanţelor, nu mai există nicio cale de atac. În aceste condiţii, aproape sigur, edificiul de la Ciucea va reveni în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj.

Urmaşi ai Veturiei Goga, Florin Mureşan şi Marius Pompiliu Mureşan au deschis în luna mai a anului trecut la Tribunalul Cluj un proces în baza Legii 10/2001, cerând restituirea integrală a bunurilor Veturiei Goga, pe care aceasta le-a moştenit de la Octavian Goga.

Aceștia au pierdut procesul, iar CJ Cluj va deveni proprietarul muzeului. 

Întrucât în urma anulării contractului de donaţie întregul imobil a revenit în Cartea funciară pe numele Veturiei Goga, Consiliul Judeţean Cluj trebuie să facă demersuri pentru a redeveni proprietar de drept. Acest lucru va putea fi făcut în baza testamentului întocmit de Veturia Goga şi pe care urmaşii ei nu l-au putut anula.

Domeniul de la Ciucea a fost cumpărat de Octavian Goga în 1920 de la Bontza Berta, văduva poetului maghiar Ady Endre. Valoarea tranzacţiei a fost de 280 mii de coroane, bani pe care Goga i-a împrumutat de la Banca Agricolă. Domeniul cuprinde castelul şi mai multe anexe gospodăreşti. În castelul reconstruit în perioada interbelică de Goga se află astăzi Muzeul Memorial “Octavian Goga”. Muzeul adăposteşte o vastă colecţie de covoare, port popular şi alte obiecte de artă populară adunate de către Octavian Goga de pe toate meleagurile ţării, precum şi o impresionantă bibliotecă. În grădină se află mausoleul poetului şi al soţiei sale, Veturia Goga. Tot în grădină se află o biserică de lemn din sec. XVI adusă aici de către Octavian Goga.

Conform documentelor, întregul complex a fost donat de Veturia Goga, în anul 1966, statului român. Văduva poetului a făcut acest gest pentru a respecta testamentul lui Goga care prevede că după moartea sa şi a soţiei sale “toate bunurile deţinute de ei să fie donate statului român iar la Ciucea să fie înfiinţat un muzeu care să poarte numele poetului”. Oferta de donaţie a fost autentificată sub numărul 1209/1966, iar prin decizia 132/1966 a Sfatului Popular Cluj a fost acceptată donaţia. După 1989, construcţiile şi clădirile complexului muzeal de la Ciucea au intrat în proprietatea Judeţului Cluj.

Comentarii Facebook