Chirurgul Toma Mugea pus la plată, după ce a publicat pozele unei paciente care suferea de acnee

 

Chirurgul estetician clujean, Toma Mugea, este obligat de Tribunalul Cluj la plata unor despăgubiri către o pacientă, după ce i-a folosit fotografiile fără a acea acordul acesteia. 

 

Medicul trebuie să îi achite fostei paciente Casiana Raluca Muscă suma de 2.700 de euro şi să publice soluţia litigiului pe pagina de prezentare a clinicii sale.

 

Tânăra suferea de ancee, s-a prezentat la clinică în 2008, unde au fost făcute o serie de fotografii pentru a se vedea evoluția cazului. Fotografiile protejate cu o bandă pe ochi au fost publicate pe pagina www.glycon.ro. Tânăra, studentă la Drept, a cerut daune de 200.000 de euro și ștergerea fotografiilor.

 

Casiana Raluca Muscă a motivat că: ”Vizualizând site ul, a salvat fotografiile postate pe computerul personal, moment la care a descoperit că, după salvarea acestora, banda de protecție aplicată în jurul ochilor a dispărut. Deși a urmat tratamentul medical estetic indicat, au fost publicate fotografiile care scoteau în evidență, în mod neadevărat, efectele miraculoase ale tratamentului urmat, în contextul în care nici până în momentul de față problemele de sănătate ale acneei nu sunt rezolvate”.

 

Toma Mugea a precizat că ochii au fost blurați și nu se putea ca la descărcare să dispară acest efect. Reclamanta a susţinut că sunt cazuri când acest lucru este posibil, iar instanța a crezut-o. 

 

De asemenea, pacienta a adus martori care au spus că au recunoscut fotografiile ușor, cu toate că erau prelucrate. 

 

Toma Mugea a acuzat-o pe pacientă că i-ar fi accesat ilegal sistemul informatic, deoarece era imposibil ca efectul să poată fi șters. DIICOT nu a început urmărirea penală în urma plângerii chirurgului, scrie Ora de Cluj.

 

Un martor adus în instanță de pacientă a arătat că ”dacă pozele se găsesc într-o zonă mai puțin accesibilă sau care nu este adresată publicului, se poate ajunge la vizualizarea acestor imagini fără bandă de blurare, printr-o încercare repetată de obținere a unor informații”.

 

Medicul a recunoscut că nu avea acordul pacientei de a folosi pozele și că era responsabil să asigure secretul profesional. 

 

Foto: transilvaniareporter.ro

Comentarii Facebook