Chirurgul clujean Dan Nicolau, singurul medic român care operează cu laser metastaze pulmonare, EXILAT de sistem în Ungaria

 

Chirurgul clujean Dan Nicolau, singurul medic român care operează cu laser metastaze pulmonare, va trebui să plece din țară și să lucreze în Ungaria. 

 

Chirurgul a ajuns la vîrsta de pensionare și nu mai este lăsat să opereze. Culmea, el are voie să facă gărzi în Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” din Cluj-Napoca, unde pentru câteva zile mai este șeful secției de Chirurgie Toracică.

 

Situaţia actuala este foarte clară, eu îmi închei activitatea în instituţie în momentul în care se prezintă un coleg mai tânăr, specialist sau medic primar care ocupă postul prin concurs. Postul este dat vacant, este publicat. Eu am extrapolat si s-a alunecat foarte mult numai pe interesul meu. Da, aveam un interes sa mai stau fiindca ma simt in putere, am inceput ceva si nu am terminat treaba cu laserul. Am fost acuzat faptul ca nu am avut timp in doi ani. Păi, în doi ani nu am avut pe cine, trebuia sa formez oameni tineri, colegii mei medici primari au mai venit, au mai vazut, nu au interes. Deci, un medic la 40 de ani, nu-l poti obliga, oricine esti, trebuie sa iei un rezident, sa-l formezi. Demersul meu pentru domnul ministru a fost foarte clar: in momentul in care reteaua e goala de specialisti, n-ai doctori, tinerii iti pleaca, tu anual ii lasi sa ti plece,  dai afara din sistem cate 300 de medici specialisti cu vechime. Pentru ce? Pentru ca ai o lege cu dedicatie? De aia esti ministru ca sa indrepti o lege sau sa dai o lege noua. Tendinta europeana nu este sa-i pensioneze pe oameni  mai repede, ci sa-i tina in activitate”, a precizat doctorul Dan Nicolau, într-un interviu.

 

Profesorul Nicolau este singurul care operează metastazele pulmonare cu aparatul laser. ”Este un aparat laser la Institutul Oncologic, la Bucuresti. Se poate folosi. Cel de aici este al clinicii si va ramane la clinica si probabil colegii mei il vor folosi. E treaba organizatorului pe sanatate, eu sunt cel care a introdus metoda in Romania. Eu ma voi  duce la Debreten ca sa-mi semnez contractul de lucru acolo si ca sa incep chirurgia laser in Ungaria. Aici nu sunt potrivit”, a mai mărturisit el. 

 

Vin si ma intreb: daca mie spitalul mi-a oferit sa fac de garda,  de ce nu pot- eu am cerut o ora pe saptamana- ca sa am cadru legal in care  sa pot interna si sa pot opera. Nu inteleg asta: pai eu pot sa fac de garda oficial, dar nu pot sa operez oficial? Deci sunt bun de garda, dar nu pot opera? In sistemul de sanatate trebuie sa vina cineva care stie ce inseamna sistemul de sanatate, cineva care a trudit, nu din cei veniti pe scurtatura, cum le spun eu. Din pacate, la noi oamenii care nu sunt capabili nu simt nevoia sa se dea deoparte. Sunt o multime de legi facute cu dedicatie si nu vine nimeni sa umble la ele. Ai implementat, ai inceput ceva, mai ales ca tarile din jur nu au laserul, dar au inceput sa cumpere. Ungaria a cumparat si au inceput la ei. Nu va explic ce disperare e pe pacienti, ce inghesuiala, sa vina, sa-i mai pot lua”, a mai adăugat medicul Dan Nicolau.

 

Acesta i-a scris și ministrului Sănătății și i-a cerut să fie lăsat să lucreze.

 

În 2-3 luni fac vârsta de pensionare și nu mi se mai acordă prelungire ca să am timp să formez alți medici în aceste tehnici, iar ca să trec în privat nu este o soluție pentru pacienți. O operație costă 15-20000 euro, pe când în sistemul de stat e gratis, adică beneficiază orice plătitor de asigurare de sănătate. Vroiam să-i prezint și să discutăm despre cum rezolvăm problema bolnavilor de cancer care au nevoie de operațiile pe care le fac. A refuzat asociația bolnavilor de cancer, care i-a solicitat întrevederea, și i-a refuzat tocmai pe cei care au adunat 140.000 de euro, ca să am cel mai performant aparat cu care să-i operez”, a explicat într-un interviu doctorul Nicolau.

 

Solicitarea nu a primit niciun răspuns.

 

Între timp, chirurgul Nicolau și-a anunțat candidatura la Primăria Florești, fiind acum în campanie electorală.

Comentarii Facebook