Cercetătorii clujeni au reușit să creeze un supliment alimentar din coji de fructe și legume

 

Cojile de fructe şi de legume care ajung altfel la coșul de gunoi au fost folosite de cercetătorii clujeni pentru a crea o băutură răcoritoare folositoare în tratamentul bolilor digestive.

 

Coji și pulpe de măr și morcov au fost în prealabil uscate și măcinate astfel încât să poată fi folosite la obținerea sucului. ”Sunt multe minerale, sunt multe vitamine. Deci practic aducem un aport și din coji de vitamine și minerale, dar gustul îl păstrăm datorită sucului care este adus din pulpa fructului”, spune Dan Vodnar, cercetător.

 

Cercetătorii au lucrat aproape trei ani pentru a obține formula perfectă. Pe lângă fructe, un element esențial sunt probioticele care se regăsesc în capacul sticluței.

 

Microorganismele vin cu o valoare clar specifică pe segmentul de sănătate și de nutruție pentru că sucul este văzut în cadrul acestui produs ca fiind un vehicul. El este vehicul pentru transport și dezvoltarea bacteriilor probiotice care sunt stocate în acest capac”, spune Dan Vodnar, cercetător, conform Digi24.

 

MATERIAL OFERIT DE BANCA TRANSILVANIA

 

Odată înghiţite, probioticele, care reprezintă de fapt bacterii bune pentru organismul uman, ajung în intestin și încep să acționeze. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu medici gastroenterologi, iar sucurile au fost testate pe pacienți.

 

”Se poate administra la oamenii care au sindromul de intestin iritabil, deoarece prin reglarea florei diminuează inflamarea la nivelul intestinului”, spune Lidia Ciobanu, medic primar gastroenterolog.

 

”Industria alimentară sau farmaceutică poate să preia aceste prototipuri, să le plătească, să le dezvoltăm pe urmă împreună”, spune Cornel Cătoi - rector USAMV.

 

Deocamdată produsul poate fi achiziționat doar online.

Comentarii Facebook