Cei 13 morti care ar fi ziditi in Palatul Copiilor Cluj vor fi dezgropati miercuri

 

Cei 13 luptatori anticomunisti care ar fi ziditi in beciul cladirii in care functioneaza acum Palatul Copiilor vor fi cautati miercuri. Este cautata o incapere in care este posibil sa fi fost zidite cadavrele.

 

Actualul sediul al Palatului Copiilor a fost in anii '50 sediul Securitatii. Reprezentantii Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului sustin ca exista informatii potrivit carora la inceputul lunii aprilie 1950 au fost ucisi 13 luptatori anticomunisti si corpurile au fost aruncate intr-o incapere de la subsolul imobilului.

"Din marturiile unor fosti detinuti politici, din informatiile transmise si perpetuate in timp de catre unele persoane care au lucrat in cladirea fostei Securitati, se sustine ipoteza ca cadavrele a 13 persoane, ucise in arestul Securitatii la inceputul lunii aprilie 1950, au fost depuse intr-o incapere aflata in subsolul cladirii a carei intrare a fost inchisa dupa aceea cu zidarie. Configuratia actuala a incaperilor aflate la subsolul imobilului, indica prezenta acelui compartiment dreptunghiular despre care am amintit, acesta fiind practic o incapere care in prezent nu are nici un gol de acces", se arata intr-un comunicat trimis de reprezentantii IICC.

 

In cazul in care mormantul va fi descoperit va fi anuntat Parchetul Militar.

 

"Eventuala descoperire a ramasitelor pamantesti ale celor 13 persoane ucise si depuse in subsolul cladirii fostei Securitati din Cluj, implica, conform legislatiei in vigoare, deschiderea unei cercetari penale, care este de competenta exclusiva a Parchetului Militar, acesta urmand sa fie sesizat in legatura cu acest caz de catre CICCR. in varianta in care victimele nu vor fi descoperite in urma acestei actiuni, organele abilitate ale statului au obligatia si datoria sa continue cercetarile pentru a identifica pe toti criminalii implicati in aceste omoruri si apoi de a gasi si reda familiilor si urmasilor celor ucisi, osemintele acestora", sustin reprezentantii IICC.

 

Cei 13 morti care se presupune ca au fost ziditi in cladire erau luptatori anticomunisti din gruparile Maxim si Dabija, care au dus o lupta de rezistenta armata in fata comunistilor sustinuti de Uniunea Sovietica.

Comentarii Facebook