Ce spune apărarea ”farmaciștilor” din Cluj care vindeau medicamente în SUA

 

Avocații Anatol Pânzaru, Maria Mladin și Claudiu Mincic au solicitat eliberarea din arest a celor 11 membri ai lotului ”farmaciștilor”, precizând că aceștia nu au făcut trafic de droguri, așa cum îi acuză procurorii DIICOT.

 

La Curtea de Apel Cluj s-a judecat luni, 5 februarie, contestația celor 11 inculpați din acest dosar de răsunet, care a fost instrumentat de DIICOT Cluj și Agenția americană DEA. Joi, 25 ianuarie, au fost făcute percheziții în diverse locații din Cluj-Napoca. Judecătorii au decis arestarea a 11 persoane: Cosmin Muntean (capul rețelei), fratele acestuia Cristian Muntean, Laurențiu Piroș, Gabriel Dorin Poruțiu, Corina Muntean, Grigore Emilian Miron (cărăuș), Zoița Denisa Pop (farmacist), Irina Melania Vermeșan (farmacist), Dana Litan (farmacist), Sergiu Boldiș (cărăuș), Cătălin Dan Răzvan (cărăuș).

 

Celebrii avocați Anatol Pânzaru, Maria Mladin și Claudiu Mincic, specializați în apărări pe trafic de droguri, susțin că în speța de față nu avem de-a face cu trafic de droguri ci, cel mult, cu nerespectarea regimului eliberării medicamentelor, fapta pedepsită de Legea Sănătății cu inchisoarea de la trei luni la trei ani.

 

Maria Mladin susține că medicamentele care au fost descoperite la traficanți acasă erau autorizate de Agenția Națională a Medicamentului și aveau alte formule chimice decât substanțele trecute în lista cu droguri.

 

În cazul lui Dorin Gabriel Poruțiu, membru al grupării, procurorii susțin că ”începând cu anul 2012, a constituit împreună cu suspecţii Muntean Cristian, Muntean Cosmin şi Piroş Ovidiu Laurenţiu, un grup infracţional organizat (care funcţionează şi în prezent) al cărui scop a fost acela de procurare, iar apoi de punere în vânzare şi distribuire pe piaţa din străinătate, în special din Statele Unite ale Americii, a unor medicamente sub diferite denumiri aflate sub control naţional, dar care conţin ca şi substanţă activă, substanţe care se regăsesc pe Tabelele Anexă nr. II şi nr. III la Legea nr.143/2000 (cum ar fi Codeină, Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam, Bromazepam, Alprazolam, Aiazepam, Midazolam etc.), operaţiuni despre care cunoştea că se realizau prin intermediul unor site-uri de vânzări online aparţinând societăţii SC Mac Farmacons SRL Cluj, deţinută de numitul Muntean Cosmin, respectiv www.247medication.com, www.painaz.com, www.125pills.com, precum şi altele. În cadrul grupului susnumitul are rolul de a asigura procurarea acestora de la diferiţi reprezentanţi ai unor societăţi farmaceutice şi depozite de medicamente, manipularea, depozitarea, preluarea comenzilor şi transmiterea acestora acelor membri ai grupului, care se ocupau cu ambalarea în plicuri a substanţelor, precum şi expedierea de medicamente, dar şi de a asigura recrutarea şi coordonarea persoanelor care efectuau direct sau prin intermediul altora retrageri Money Gram sau Western Union, cum ar fi numiţii Savin Serghei, Ilieş Sanda Constanţa – aspecte ce realizează elementele constitutive ale infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat, prev. şi ped de art. 367 alin. 1 şi 3 Cod penal”, susțin procurorii, care precizează că Poruțiu a făcut rost de importante cantități de medicamente, pe care le-a pus la dispoziția grupării. 

 

La domiciliul lui Poruțiu au fost găsite în 25 ianuarie următoarele medicamente: 1418 blistere a câte 10 comprimate inscripționate fiecare cu ZOLPIDEM ATB A10 MG; 130 de cutii a câte 20 de comprimate inscripționate fiecare cu NITRAZEPAM RICHTER 5 mg; 14 cutii a câte 20 de comprimate cu inscripția SANVAL 10 mg; 153 de cutii a câte 50 de comprimate și 17 blistere a câte 25 de comprimate cu inscripția ANXIAR GEDEON RICHTER; 29 de cutii a câte 30 de comprimate de ALPRAZOLAM 0,5 mg.; dar și altele care se regăsesc în procesul de percheziție domiciliară. Totodată la domiciliile celorlalte persoane inculpate au fost ridicate foarte multe medicamente aflate sub control național.

 

Explicațiile apărării în cazul medicamentului ZOLPIDEM ATB A10 MG: ”În momentul in care acestea au fost comercializate erau deja intr-o formă ce a suportat modificări datorită procesului farmaceutic, neexistând in componenta lor substantele incriminate de legea 143/2000. Legile aplicabile acestor medicamente sunt exclusive cele din domeniul sănătătii, ele nefiind medicamente CONTRAFĂCUTE eventual pentru a se sustine că au folosit substantele active fără vreun control de productie strict reglementat, cu consecintele aferente. 

 

FĂRĂ NICIUN DUBIU NU AVEM IDENTITATE DE FORMULE MOLECULARE CHIMICE AFERENTE SUBSTANTELOR IN DISCUTIE, AUTOMAT ACESTE MEDICAMENTE REGĂSINDU-SE DOAR SUB INCIDENTA LEGII SĂNĂTĂTII, NEPUTÂND FI INCADRATE CA FIIND DROG IN SENSUL LEGII 143/2000. 

 

Aceeași situație se regăseste în cazul tuturor medicamentelor comercializate de către inculpatul Porutiu”.

Comentarii Facebook