Ce spune ancheta după incidentul de la Sala Polivalentă! Fiul patronului de la Farmec a căzut sub tribuna retractabilă

 

Comisia de anchetă constituită la nivelul Primăriei Cluj-Napoca arată că mecanismul de funcționare a tribunei retractabile de la Sala Polivalentă avea defecțiuni.

 

S-au efectuat mai multe manevrări succesive și s-a constatat că tribuna nu funcționează corespunzător automatizat, fiind nevoie să fie ajutată prin împingere sau tragere de către aproximativ 15 - 20 de persoane.

 

Observând faptul că tribuna nu funcționează corect automatizat s-a trecut la verificarea amănunțită a structurii de sub tribună, cea care susține și asigură rularea corespunzătoare a întregului ansamblu.

 

S-a observat faptul că elementele de siguranță care împiedică ieșirea tribunei mai mult decât este permis sunt compuse din 4 arcuri fixate în peretele de beton și picioarele din spate ale tribunei mobile, în dreptul motoarelor, care acționează tribuna și un fir care acționează un limitator de cursă, cel care comandă practic oprirea înaintării tribunei mai mult decât e necesar.

 

Din punct de vedere al comisiei, aceste elemente de siguranță nu erau corespunzător dimensionate, fapt ce permirea ieșirea tribunei, mai mult decât era permis.

 

Ținând cont de faptul că se derulează și o anchetă a Poliției s-a încercat doar de probă reducerea dimensiunii firului care activează limitatorul de cursă și s-a observat că astfel tribuna se oprește automatizat, corespunzător fără a mai crea acel gol în partea superioară.

 

S-au continuat verificările pe partea mecanică și de rulare a tribunei și s-a constatat că primul rând de scaune, cel care ar trebui să se închidă și deschidă primul, nu funcționează corespunzător, practic există la un moment dat o blocare a rulării acestuia, ceea ce din punctul nostru de vedere afecta funcționearea corespunzătoare a întregului ansamblu.

 

La verificarea de sub tribună s-a constatat că există elemente de rulare a acestui rând, care se dereglează din cauza unei frecări excesive, fapt care ar conduce la nefuncționarea corespunzătoare. S-au fotografiat toate aceste aspecte și au fost aduse la cunoștința constructorilor pentru remediere împreună cu toate celelalte constatări privind funcționarea corespunzătoare a întregului ansamblu, inclusiv o posibilă problemă legată de planeitatea șapei de sub tribună.

 

În final, prin manevrare automată, dar și ajutată manual de 15 - 20 de persoane, tribuna a fost fixată în poziția deschisă, în întregime și fără a mai exista golul din partea superioară astfel încât poate fi folosită în siguranță la evenuimentele viitoare”, se arată în raportul preliminar al anchetei făcută de Primăria Cluj-Napoca.

 

Viceprimarul Clujului, Gheorghe Șurubaru, a declarat că au fost luate și unele măsuri: ”Constructorul a luat legătură cu firma producătoare, din Polonia, a tribunei mobile, iar aceștia au spus că în curcsule acestei săptămâni vor veni la Cluj și vor efectua o mentenanță și revizie a întregii tribune și vor remedia în același timp toate problemele constatate de comisie, sau pe care le vor constata ei, prin aplicarea soluțiilor dispuse de furnizor, proiectant și executant.

 

Din punct de vedere al comisiei, în afară de golul care a fost creat în partea superioră, întreaga structură a tribunei mobile nu prezintă pericol în exploatare, fiind vorba de aspecte tehnice privind manevrarea și poziționarea ei. Oricum în acest moment s-a eliminat și acel gol din partea superioară”, se mai arată în raportul comisiei condusă de Gheorghe Șurubaru.

 

Pe viitor, s-a recomandat ”angajarea de personal calificate de recomandat de profil mecanic, care să fie autorizat pentru exploatarea și întreținerea tribunei mobile. Asigurarea unei mentenanțe periodice și corespunzătoare a întregului sistem de rulare și supravegherea permanentă a funcționării și poziționării întregului ansamblu. Păstrarea unei curățenii corespunzătoare sub tribună, pe partea de rulare pentru a nu exista elemente care să împiedice rularea corespunzătoare”, se mai arată în raport.

 

 

 

 

Foto: În imaginile de mai sus se vede locul unde se îmbină tribunele. În momentul accidentului distanța era de peste 20 de cm.

Comentarii Facebook