Ce se întâmplă când crești cantitatea zilnică de cafea consumată



Creștrea dozei zilnice de cafea are efecte benefice asupra organismului, contribuid la reducerea probabilităţii apariţiei cirozei hepatice asociate consumului de alcool, arată studii citate de Jurnalul pentru Farmacologie Alimentară şi Terapeutică.

Două ceşti de cafea în plus pe zi ar putea reduce cu 44 la sută riscul îmbolnăvirii ficatului, conform cercetătorilor care au evaluat concluziile a nouă studii la care au participat peste 430.000 de persoane, informează CNN, citat de Descoperă.ro.

Studiile au avut durate diferite, cel mai lung desfășurându-se pe o perioadă de 20 de ani, iar în opt dintre cercetări, oamenii de știință au descoperit că o creştere a consumului de cafea cu două ceşti pe zi este asociată, statistic, cu o scădere semnificativă a riscului cirozei hepatice.

Coordonatorul cercetării efectuate la Universitatea Southampton, dr. Oliver Kennedy, a declarat că rezultatele celor nouă studii au fost coroborate pentru a se stabili o relaţie de cauzalitate mai exactă între consumul de cafea şi scăderea riscului apariţiei cirozei hepatice.

Astfel, experții au ajuns la concluzia că riscul apariţiei cirozei hepatice scade pe măsură ce creşte consumul de cafea.

"Spre exemplu, comparativ cu lipsa consumului de cafea, o ceaşcă pe zi este asociată cu o diminuare cu 22 la sută a riscului cirozei, în timp ce patru ceşti pe zi ar avea ca efact scăderea cu 65 la sută a probabilităţii apariţiei acestei afecţiuni hepatice", explică dr. Oliver Kennedy.

"Cu toate acestea, oricât de benefice ar fi efectele, cafeaua nu poate contracara în totalitate efectele dăunătoare ale consumului excesiv de alcool", atrage atenţia dr. Oliver Kennedy.

Comentarii Facebook