Caz atipic al ”bolii vacii nebune” depistat la Cluj, în Chinteni. Rușii au blocat importurile de carne din România

 

Un caz de boală a ”vacii nebune” a fost înregistrat la Cluj, în Chinteni, anunță Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE).

 

În Chinteni, în urmă cu două luni s-au sacrificat 40 de vaci. ”Au fost câteva despre care nu am știut de unde provin, dar analizele de laborator au arătat că a fost numai un caz pozitiv, o vacă depistată cu encefalopatie spongiformă bovină, un caz atipic. Această carne nu a intrat niciodată în consum și nu este periculoasă pentru consumul omului.

 

S-au trimis probe la laboratorul naţional de referinţă de la Bucureşti şi la laboratul comunitar de referinţă de la Londra”, a declarat prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan.

 

Animalele au fost găsite la un samsar de animale, iar autoritățile au avut probleme în identificarea provenienţei.

 

Primarul din comuna Chinteni, Lucia Suciu, a declarat că cineva vrea să intoxice populaţia. ”Prefectul va face o anchetă. Noi știm că animalul s-a sacrificat la Bistrița. Medicul veterinar a avut o suspiciune și a trimis probe la Londra”, a spus Lucia Suciu.

 

Președintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat că este vorba despre un caz ”atipic”. ”E vorba de un caz atipic, diferit de forma clasică a bolii, care apare în cazul unei mutații genetice spontane. E vorba de biologie. Oricum, nu pleacă nicio carcasă dintr-un abator autorizat fără ca toate animalele să fie testate, iar produsele care ajung pe piață să fie sigure pentru consum”, a declarat Vladimir Mănăstireanu.

 

Encefalopatia bovină spongiformă este o boală atent monitorizată atât la nivel național, cât și european și mondial.

 

Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a semnalat un caz de encefalopatie bovină spongiformă la Cluj, iar Rusia a anunțat că a interzis importurile de bovine vii, carne de vită, preparate sau alte produse derivate din România.

Comentarii Facebook