Câtă bere poți să bei fără să te îngrași

 

Berea îngrașă, dar depinde cantitatea consumată și cu ce este combinată.

 

Medicul Laura Ene, specialist diabet, nutritie si boli metabolice, de la Clinica de Nutritie KiloStop, a explicat pentru Ziare.com cum trebuie să consumăm berea.

 

Conteaza cantitatea daca berea este blonda sau bruna?

 

Da, conteaza. Berea blonda are pana la 5% alcool, iar cea neagra are pana la 7% alcool. De exemplu, daca doza zilnica maxim admisa pentru o femeie este de 330 ml de bere blonda pe zi, cea de bere neagra este de 250 ml.

 

Spuneati mai devreme cu ce nu trebuie sa combinam berea, dar cu ce este permis?

 

Berea in sine are suficient de multe calorii cat sa nu fie in regula sa o combinam cu rontaieli. Sigur ca din cand in cand se potriveste la un pahar de bere o mana de popcorn facut in casa sau un caus de alune.

 

Ce astfel de combinatii sunt interzise total?

 

Cea mai periculoasa asociere a alcoolului in general este cu mancarurile grase si cu multe glucide. O astfel de combinatie poate determina episoade de pancreatita acuta, colecistita sau atacuri de guta care pot pune chiar viata in pericol (vezi abuzurile de sarbatori).

 

Exista mancaruri, nu gustari, pe care sa nu le combinam cu bere? Combinatii care pot provoca balonare, de exemplu?

 

Asocierea si combinarea alimentelor este strict o chestie de gust si de toleranta digestiva individuala. Unii tolereaza berea cu salata, altii nu. Nu exista o regula a combinarii berii. Sau daca exista una aceea ar fi moderatia, din punctul meu de vedere.

 

Dar berea in sine baloneaza?

 

Daca tractul digestiv nu are o suferinta si flora intestinala este intacta, berea nu ar trebui sa baloneze. Daca in schimb exista un sindrom de colon iritabil sau flora intestinala este alterata de consumul excesiv de antibiotice, antiinflamatoare, E-uri si tot felul de coloranti, conservanti artificiali, atunci este posibil ca berea sa baloneze.

 

Atentie! Nu confundati balonarea de la bere cu burta de bere, care se formeaza in urma unui consum constant, care depaseste nevoile calorice zilnice ale corpului. Din pacate, berea, ca si fructele, pastele si carbohidratii mancati seara, se depune pe abdomen.

 

Daca ai probleme cu grasimea de pe burta sau ai aflat ca ai un ficat gras in urma unei ecografii, te sfatuiesc sa reduci serios consumul de bere.

Comentarii Facebook