Cartea lui Vasile Dâncu a câștigat Trofeul GAUDEAMUS

 

Fostul vicepremier Vasile Dâncu a primit pentru volumul său ”Politically Incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă”, Trofeul GAUDEAMUS.

 

Acest premiu este acordat în urma votului publicului la secțiunea Cea mai râvnită carte a celei de-a XVIII-a ediții a Caravanei GAUDEAMUS Cluj-Napoca.

 

Volumul a fost lansat cu mare fast în 8 aprilie, în prezența multor intelectuali clujeni și conține o parte dintre editorialele scrise de Vasile Dâncu în revista Sinteza.

 

Politicienii se raportează numai la cifre macro, se uită la creșterea economică, se uită la modul cum se articulează anumiți indicatori în comparație cu alte țări europene. În timp ce noi creștem cu 5% și suntem primii la creștere în Europa, avem 40% din populație care este săracă, avem 8.5 milioane de români care trăiesc cu sub 100 de euro pe lună și 1.5 milioane care trăiesc la limita sărăciei deși lucrează 8 ore. Mi se pare că politica s-a îndepărtat de această realitate, politicienii fac politică, uneori de bună credință, dar sunt departe de oameni. Se face o politică din birou mai mult. În momentul în care te duci între oameni și vezi ce se întâmplă în societate, atunci chiar dacă ești politically incorrect la un moment acest tip de incertitudine poate să reseteze politica românească. A pune oamenii înaintea profitului e un lucru important pentru mine în sensul acesta, a nu face politici populiste numai de dragul acestora, ci a duce banii acolo unde este nevoie de ei.

 

Politica are nevoie de o reumanizare, de a reveni la câteva valori foarte simple, cea mai importantă valoare este să pui oamenii pe primul loc. Militez pentru o politică activă pentru că în acest moment politica noastră este total ruptă de propriul destin. Am încercat să folosesc foarte multe cifre în această carte, dar să țin un discurs în care să se audă vocea sociologului în societate. Din păcate sociologia a dispărut din contextul criticii sociale, iar eu asta încerc să îi conving pe tinerii mei doctoranzi, care au început să scrie cărți despre asta, să arătăm oamenilor ce ar trebui să fie făcut și să participăm la nașterea unui sens colectiv. Sociologii ar trebui să fie alături de intelectuali, de oameni de cultură și să lucreze la un proiect de societate.

 

Oamenii și-au pierdut speranța, încrederea în instituții, în politicieni și, evident, nu participă la vot, dar aceasta este o soluție, însă nu este singura  neparticiparea la vot. Există un curent în politologie care spune că trebuie să participe care știu ce vor și să hotărască sensul pentru societatea respectivă, ori la noi nu se întâmplă asta. Cât mai mulți oameni care merg la vot legitimizează forța politică”, a susținut Dâncu, la lansarea cărții sale. 

Comentarii Facebook