Câine terapeut, EVACUAT dintr-o cafenea din Cluj-Napoca - FOTO

 

Un câine terapeut care lucrează săptămânal cu peste 100 de copii care suferă de autism a fost evacuat dintr-o cafenea din Cluj-Napoca.

 

Stăpânul lui Bes a relatat toată povestea pe Facebook. Câinele lucrează la Grădinița Malteză. Saptamanal, 20 de copii cu dizabilitati neuromotorii si deficiențe mentale asociate, cu varste cuprinse intre 2 și 9 ani (incluzand cazuri sociale sau copii din centre de plasamanent), afectiuni precum encefalopatii infantile sechelare, retard sever, tulburari de spectru autist. Acest proiect a obtinut în 2014, la Gala Nationala a Societatii Civile Tinere din Romania, premiul ”Cel mai bun proiect umanitar”.

 

Nu poti merge acolo insotit de cainele de companie (nici macar daca este cainele de terapie care a luat premiul pentru cel mai bun proiect umanitar) fara sa fi insotit de cineva care sa-i cunoasca pe cei de acolo, pentru ca ”au multi clienti cu copii mici”, dupa cum mi-a explicat cel ce s-a prezentat a fi managerul cafenelei. Probabil aceiasi copii mici 3 la numar insotiti de parintii lor care s-au bucurat sa ne intalneasca acolo data trecuta cand am fost cu 2 caini si am fost primiti. 

 

E trist ca in 2016 un tanar (manager) de aprox 30 de ani (deci nu un sef de sala comunist) sa inteleaga atat de putin despre viata... despre faptul ca un animal - fie el caine, in cazul nostru - nu isi gaseste existenta doar in lant in curte, ci este parte integranta a familiei si are dreptul macar la locul de sub masa la care imi beau cafeaua.

 

Sper ca ale mele cuvinte sa poata exprima revolta pe care am simtit-o in momentul in care nu am fost primit pentru ca eram alaturi de unul dintre colegii mei de serviciu - Bes - cainele din poza alaturata. Coleg alaturi de care vizitez si chiar mai mult decat atat, ofer terapie asistata de animale la mai mult de 100 de copii si adulti in fiecare saptamana. Coleg care in fiecare zi se pregateste si merge la serviciu pentru a aduce zambetul, confortul si relaxarea pe fata, in viata si sufletul prietenilor lui.

 

Asa se face ca in ziua in care avem 6 sedinte de terapie si ne intalnim cu 24 de copiluti si tineri nu ni s-a permis sa ne bem cafeaua in fereastra dintre sedinte, pentru ca el (Bes) este DOAR un caine.

 

Iar daca gresesc sau exagerez, sau sunt cu nasul pe sus pentru ca visez la genul acesta de normalitate, sa ma scuzati.




Asociatia Dog Assist - Interventii asistate de animale la Gradinita Malteza - Cluj-Napoca from Dog Assist on Vimeo.




 

Ps. Stimate domnisor manager, deschideti ochii si sufletul, alaturi ai o poza cu mesajul lui L. - unul dintre prietenii lui Bes de la Autism Campia Turzii - scris la ultima sedinta de terapie.

 

Ps2. A nu se intelege ca doar un caine de terapie isi poate gasi loc in spatiile publice. Notam doar ca daca un caine de terapie care are acces in spitale, lucreaza cu copii si persoane cu tulburari sau dizabilitati nu are acces in spatiile publice, atunci vai de noi... oamenii... "superiori".

 

 

Comentarii Facebook