BIOGRAFIE: IPS Bartolomeu a ridicat Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului la rang de Mitropolie

Scriitor, poet, luptator anticomunist, mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, a fost supranumit "Leul Ardealului". Sub conducerea lui, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Cluj a fost ridicata la rangul de Mitropolie.

 

Potrivit unei biografii publicate de Mediafax, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, s-a nascut in 18 martie 1921, in comuna Glavile, judetul Valcea, primind la botez numele de Valeriu. A urmat scoala primara din comuna si s-a inscris la Seminarul "Central" din Bucuresti. In anul 1943 a absolvit Liceul "Mihai Viteazul" din Bucuresti. A urmat apoi Facultatii de Medicina si Conservatorul de Muzica din Cluj, pe care nu le-a terminat, dar si Facultatea de Teologie din Bucuresti si Academiile Teologice din Cluj si Sibiu, fiind licentiat la Sibiu in 1948.

 

In iunie 1946, in timp ce era student la Cluj si presedinte al Centrului studentesc "Petru Maior", a condus greva studenteasca antirevizionista si anticomunista, dupa care a urmat un sir lung de arestari si expulzari. Sub regimul comunist, Bartolomeu Anania a efectuat sase ani de detentie, intre 1958-1964.

 

Cariera duhovniceasca a inceput-o in 2 februarie 1942 la manastirea "Antim" din Bucuresti si a primit numele de calugarie Bartolomeu. Si-a desfasurat activitatea la manastirile Polovragi si Baia de Aries, apoi a devenit staret la Manastirea Toplita, inspector patriarhal pentru invatamantul bisericesc si decan al centrului de indrumare misionara si sociala a clerului, la Curtea de Arges in perioada 1951-1952.

 

Intre anii 1965-1976 a indeplinit mai multe functii in cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Romane din America si Canada. Reintors in tara, a fost directorul Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa al BOR, intre 1976 si 1982, cand s-a retras la manastirea Varatec, unde a inceput sa lucreze la revizuirea traducerii in limba romana a Sfintei Scripturi.

 

In ziua de 21 ianuarie 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, iar in 7 februarie a fost instalat in Catedrala arhiepiscopala din Cluj-Napoca. In 24 martie 2006, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului a fost ridicata la rangul de Mitropolie a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, iar IPS Bartolomeu a devenit mitropolit.

 

IPS Bartolomeu a desfasurat si o ampla activitate de scriitor si traducator, primind in anul 1982 premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania.

 

Mitropolitul a tradus Biblia timp de 10 ani, care a fost tiparita in anul 2001, si-a scris "Memoriile", in 2008, a publicat poezii, volume de proza si piese de teatru.

 

A fost acuzat si de colaborare cu fosta Securitate, sub numele de cod "Apostol", lucru pe care l-a negat din rasputeri.

 

Supranumit "Leul Ardealului", pentru intransigenta si conservatorismul privind apararea valorilor ordodoxe, Bartolomeu a fost singurul din intreg Sfantul Sinod care a cerut, in 2008, caterisirea mitropolitului Nicolae Corneanu si a episcopului Sofronie din Timisoara, acuzati de abatere "doctrinara si disciplinara de la canoanele ortodoxe", pentru ca ar fi slujit alaturi de greco-catolici. El a fost unul dintre cei care s-au opus intrarii preotilor in politica, agreata de Sfantul Sinod al BOR, se mai arata in biografia publicata de Mediafax.

Comentarii Facebook