Bătaie de joc la Laboratorul de Rezonanță Magnetică de la Cluj. Nu e CIUDAT că la privat totul merge strună? - FOTO

 

Intrarea în Laboratorul de Rezonanță Magnetică de la Spitalul Clinic Județean Cluj arată deplorabil. În tot acest timp, la laboratoarele private totul prosperă.

 

Așa arată intrarea la Laboratorul de Rezonanță Magnetică de la Spitalul Județean Universitar Cluj. Nu există un serviciu de secretariat care să preia pacienții cu programare și care să elibereze rezultatele examinărilor făcute anterior. Toată lumea așteaptă să se deschidă o ușă ca să pună, timid, o întrebare.

 

A, iar la baie se merge doar când nu mai poți, pentru că intrarea se face cu cheia pe care trebuie să o ceri tot de la oamenii din spatele ușilor închise, oameni care preiau pacienți, eliberează rezultate, dau indicații pacienților care deja sunt în RMN, urmăresc ca înregistrările să fie corecte...

 

Îmi vine să plâng.

 

Și nu scap de imaginea publicată azi de Tolo, cu oameni arși pe care cresc viermi. În spital”, a relatat o clujeancă pe Facebook.

--------------

UPDATE

 

Citiți mai jos replica Spitalului Clinic Județean Cluj.

 

Clădirea în care își desfășoară activitatea Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală, aflată în administrarea spitalului și în proprietatea Consiliului Județean, se află în lucrări de reparații capitale, începute în anul 2011. Până în prezent, în această clădire au fost terminate lucrările la mansardă, etaj și parter. În curs de amenajare au rămas demisolul, fațada și parcarea. Pentru ambulanțele care transportă pacienții nedeplasabili, dar care necesită servicii de imagistică, urmează finalizarea căii de acces spre liftul extern al clădirii.

 

În curtea spitalului, în imediata vecinătate a laboratorului, a existat  o clădire dezafectată, construită fără autorizație de construcție, acum aproximativ 20 de ani. Astfel, conducerea actuală a luat decizia demolării clădirii, aducând terenul la situația inițială, urmând ca pe terenul respectiv să se amenajeze parcări și o cale de acces pentru pacienți, la liftul exterior al clădirii. Rampa de acces în clinică a rămas în starea din imagini, în urma demolării restului clădirii, demolare care s-a finalizat la data de 07.07.2016. În aceste zile, urmează să fie încheiate lucrările la rampa de acces, rampă care are statut provizoriu și va fi utilizată doar până la finalizarea construcției unui nou acces în clădire.

 

Inevitabil, aceste deranjamente și neplăceri se produc în momentul în care se fac lucrări de reparații capitale care, în acest caz, se întind pe o perioadă de mai mult de 5 ani. Ideal ar fi fost ca, până la finalizarea lucrărilor, să existe posibilitatea relocării activității întregului laborator într-un alt spațiu. Continuarea activității medicale, într-o clădire în care reparațiile capitale sunt încă în desfășurare, se justifică prin dorința de a veni în sprijinul pacienților. Din cauza lucrărilor de amenajare în curs, serviciile oferite se desfășoară restricționat, dar cu aprobările necesare din partea Direcției de Sănătate Publică, pentru circuitele existente. 

 

Pentru terminarea lucrărilor, doar în acest an au existat trei solicitări de fonduri la Ministerul Sănătății, în contextul în care, în ultimii 3 ani, Consiliul Județean nu a alocat fonduri pentru continuarea și finalizarea acestor lucrări. 

 

În ceea ce privește Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală, acesta trece printr-un proces amplu de modernizare. S-au făcut, în ultimii 2 ani, investiții semnificative în dotarea cu echipamente medicale de înaltă performanță. Dintre acestea, amintim achiziționarea unui RMN, în valoare de peste 4.200.000 lei, a unui computer tomograf, în valoare de peste 3.400.000 lei (ambele echipamente medicale au garanție completă pentru 10 ani și piese de schimb incluse). În acest zile, la parterul laboratorului, se montează un mamograf de ultimă generație, în valoare de 1.580.000 lei (cu garanție completă pentru cinci ani și piese de schimb incluse). De asemenea, în aproximativ două luni, va fi instalat în clădirea care deservește U.P.U., un nou computer tomograf, pentru a scurta timpul de examinare și pentru o rezolvare cât mai promptă a urgențelor.

 

 

Intenționăm ca, până la sfârșitul lunii, recepția să fie mutată la parterul clădirii. Drept obiectiv, pentru 2016, pe lângă finalizarea lucrărilor de reparații capitale și dotarea cu echipamente medicale de înaltă performanță, este și implementarea sistemului informatic PACS, creat de o firmă clujeană, care va permite medicilor să păstreze, în format digital, investigațiile imagistice ale pacienților (radiografii, tomografii, angiografii, endoscopii etc.). În acest fel, ele pot fi accesate ușor și rapid, de câte ori va fi nevoie, prin computerele amplasate în fiecare sectie. Ținând seama de sistemul pavilionar în care funcționează spitalul, implementarea PACS-ului va fi de real ajutor, atât medicilor, cât și pacienților, oferind un acces mult mai rapid la rezultatele investigațiilor medicale. 

Comentarii Facebook