Balaurul bondoc, descoperit la Sebes, va fi inclus in colectia Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca



Scheletul balaurului bondoc, descoperit la Sebes, va fi inclus in colectia Societatii Muzeului Ardelean din Cluj. Descoperirea a fost facuta de doi cercetatori romani si doi americani, in urma unor sapaturi ce au durat un an.

Fosilele gasite la Sebes, Alba, sunt foarte bine conservate si apartin unei specii de dinozaur care a trait pe teritoriul Romaniei in urma cu 70-80 de milioane de ani.

Descoperirea a fost botezata "balaurul bondoc" de Matyas Vremir, geolog la Societatea Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca, institutie care a si initiat proiectul in septembrie 2009. "Strainii cred ca suna exotic, iar romanilor li se pare interesant acest nume, neobisnuit", a afirmat Matyas Vremir.

"Balaurul reprezinta o noua specie de dinozaur pradator, care este foarte diferita de tot ceea ce cunosteam pana acum. Anatomia lui ne arata ca isi vana, probabil, prada intr-o maniera diferita de verisorii lui, velociraptorii, care erau mai putin robusti", a declarat Stephen Brusatte, cercetator la Universitatea Columbia din New York, citat de AFP.

Specialistii care au facut descoperirea mai spun ca "balaurul bondoc" era capabil sa ucida animale mai mari decat el pentru ca avea caracteristicile unui luptator. Din cate se pare, dinozaurul avea o lungime de 180 - 210 centimetri si era inrudit cu velociraptorii.

Descoperirea a fost facuta de Matyas Vremir, de la Societatea Muzeului Ardelean,  Zoltan Csiki, de la Facultatea de Geografie si Geofizica din Bucuresti, si doi specialisti din SUA, unul de la Muzeul de istorie naturala din New York, iar altul de la Universitatea Columbia.

Scheletul balaurului bondoc va fi expus la Muzeul Ardelean din Cluj-Napoca, unde va putea fi admirat de pasionati, dar si de curiosi.

Comentarii Facebook