Avocații mediatori din Cluj încasează bani interpretand legea? Sedinta de informare ar trebui sa fie gratuita, dar, in realitate, nu e

 

Un clujean a înaintat o acțiune în instanță, dar pentru a putea ajunge la proces trebuie să treacă de etapa medierii.

 

Întrucat pentru a chema in judecata sunt nevoit a mă adresa întâi unui mediator pentru a mă informa despre mediere, am respectat procedura și am trimis 100 mail-uri la mediatorii autorizați din Cluj-Napoca”, ne-a relatat Z.M.

 

Conform Legii 192/2006, art. 2, această informare ar trebui să fie gratuită:

 

”(1) Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii.’”

”(1^1) Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea’”

”(1^4) Serviciile prestate conform dispoziţiilor alin. (1) şi (1^1) sunt gratuite, neputându-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita”, precizează legea.

 

Cu alte cuvinte, mediatorul informeaza despre legislatie si ramane de vazut daca vrei sa mediezi sau mergi direct in instanta. Desi informarea este GRATUITA in baza legii, 97% din mediatorii care au binevoit a raspunde mi-au cerut diverse sume de bani cu diverse pretexte. Adica, mediatorii in cauza răstălmacesc legea si induc in eroare cetateanul pentru a castiga diverse sume de bani. Exemplele de mai jos sunt clare si arata cum fiecare mediator interpreteaza in felul lui convenabil legea, rastalmacind intelesul cuvantului GRATUIT”, ne-a mai spus clujeanul.

 

Cerere adresata catre 100 mediatori:

 

Buna ziua. Intrucat sunteti mediator, va rog respectuos a-mi comunica în ce masura se poate să-mi intocmiți procedura de informare prevazuta in legea 192/2006, art. 2. alin 1.1? Întrucat am doua acțiuni de inregistrat, am nevoie ca procedura sa fie indeplinita de un mediator. Va rog sa imi comunicati daca este posibil si in ce conditii”, le-a scris clujeanul mediatorilor.

 

Raspuns mediatori 

 

I.A.: Pentru cheltuielile aferente sedintei de informare despre mediere percepem un onorariu de 50 lei per dosar plus cheltuielile postale de aproximativ 6-8 lei.

 

N.B.: Partea de pregatire a medierii se realizeaza pentru un onorariu de 150 lei, la care se adauga costul transmitetii invitatiei, de 50 lei prin executor judecatoresc sau de aprox 7 lei prin posta.

 

N.A.: Conf L 192/2006 este gratuita, insa invitatia partii adverse pentru prezentarea avantajelor medierii(art 2 L 192/2006) implicit semnarea unui contract de premediere si invitarea adversarului  la cabinetul meu la ora si data agreata de dvs si de mine, va costa 250 Ron. In acesti bani, primiti invitatia la mediere, certificatul de informare.

 

N.B: Daca doriti sa fac eu aceste demersuri de invitatie, atunci este contra cost 150  lei+ cheltuieli. Dar informarea in sine este gratis.

 

I.B.: Procedura prealabila privind Expedierea invitatie la medere costa 100 lei la care se adauga taxele postale (pretul unei scrisori recomandate cu confirmare de primire este de 6,5 lei)

 

N.A.: Serviciile privind prezentarea avantajelor medierii clientului dvs si partii advrese sunt gratuite, insa niciun text de lege nu impune gratuitate, care se efectueaza in baza unui contract de premediere cu clientul dvs, servicii care eu nu le fac pro-bono si nici nu le voi face.

 

B.C.: Cheltuielile efectuate de mediator pentru invitarea celeilelte parti, vor fi suportate de partea solicitanta, in baza unui contract, iar onorariul este de 50 lei.

 

A.D.: Pentru serviciile de pregatire a medierii- taxa pregatire 100 lei.

 

A.L.B.: Pentru a ma edifica care este obiectul procedurii de informare procedura costa 110 lei, daca sunt mai multe parti de convocat sa adauga cate 10 lei comunicare posta.

 

H.B.: Procedura de informare gratuita NU se poate efectua prin corespondenta ELECTRONICA. VA ROG NU MA MAI DERANJATI. MULT SUCCES!

 

”Partea plina a paharului de 3%, raspunsurile au fost afirmative. Este una sa informezi si să dai posibilitatea de a alege si alta sa bagi pe gat proceduri contra cost. De cand confirmarea de primire cu Posta Romana costa 100 lei/plic???

 

Nu cred ca pentru 15 minute de informare cineva ar trebui sa aiba pretentia de a incasa 250 lei. 

 

Scopul meu este de a informa pe cei care desi nu au nevoie de mediator, dar sunt obligați de lege sa nu cada in capcana mediatorilor de rea-credinta ci sa isi exercite drepturile”, a afirmat în final clujeanul care a demascat mafia mediatorilor.

 

Un expert mediator a precizat pentru Știri de Cluj că informarea în cazul medierii este gratuită, iar avocații mediatori pot percepe taxe numai dacă cele două părți implicate sunt de acord și nu doresc să se mai ajungă în instanță, alegând calea medierii. ”Se încheie un contract de mediare, iar pentru fiecare ședință de mediere se percepe taxa de 200 - 300 de lei, în funcție de fiecare mediator”, ne-a spus L.C., expert mediator.

 

Avocații mediatori care sunt raportați că percep taxe ilegale își păot pierde licența de practică.

Comentarii Facebook