Avertismentul medicilor clujeni privind infecția cu virusul West Nile. Ce trebuie să știi


Direcția de Sănătate Publică Cluj a treansmis o informare privind infecția cu virusul West Nile, în contextul apariției câtorva cazuri de infecție cu această boală și pe teritoriul României în ultima perioadă.

Vă informăm că datorită contextului epidemiologic existent in Europa şi România precum şi condiţiilor meteorogice propice dezvoltării vectorilor- temperaturi ridicate urmate de ploi şi inundaţii în unele zone, au fost confirmate şi în Romania cazuri de infecţie cu virus West Nile”, transmit reprezentanții DSP Cluj.

Virusul West Nile este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni grave (meningite, encefalite, meningoencefalite), principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înțepătura tânțarilor infectați.

Pacienții dezvoltă simptomele după 3 - 15 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului).

Virusul nu se transmite prin atingere. Virusul West Nile nu poate fi transmis prin contact fizic.

80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical:febră ridicată,durere de cap intensa.

În cazurile severe, apar şi simptome neurologice:rigiditate a gâtului,vărsături,sensibilitate crescută la lumină,convulsii,frisoane,slăbiciune musculară.

Prevenirea înţepăturilor de ţânţar este principala recomandare pentru evitarea îmbolnăvirilor: evitarea zonelor infestate de ţânţari; evitarea zonelor din apropierea apelor; purtarea de pantaloni lungi şi bluze cu manecă lungă în cazul expunerii la zone infestate de ţânţari;aplicarea de creme si spray-uri repelente pentru protecţie împotriva ţânţarilor; tratarea hainelor, corturilor si obiectelor de camping cu insecticid - a se evita aplicarea directa pe piele;asigurarea măsurilor de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer; împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre/uşi).



Comentarii Facebook