Miercuri 24 Aprilie

Atipic Beauty Cluj, eveniment de mare EMOȚIE: Politicienii să stea o zi în scaunul cu rotile - VIDEO

 

Parada de modă Atipic Beauty Cluj a adunat marți seara, de la ora 19.00, în fața clădirii Casinoului din Parcul Central, zeci de clujeni. Tinere frumoase imobilizate în scaun cu rotile și-au spus povestea și au cerut măsuri.

 

Evenimentul este organizat de Magda Coman, 31 de ani, care conduce Asociatia Open Your Heart și a inițiat proiectul Atipic Beauty. Magda este fotomodel de la vârsta de 16 ani. A continuat să lucreze ca și fotomodel în Germania și Grecia, în ciuda greutăților. 

 

Ea are o fetiță de 8 ani ani, născută după ce a dobândit dizabilitatea. Atipic Beauty este șansa prin care Magda vrea să arate că frumusețea este în fiecare dintre noi. 

 

Dincolo de rochiile frumoase semnate de creatori de modă din România, de muzica aleasă și seara superbă, mesajul acestor tinere a fost cât se poate de concret. Ele le-au cerut decidenților să nu mai stea cu mâinile în sân și să facă ceea ce trebuie pentru persoanele imobilizate: rampe de acces în instituțiile publice, condiții în spațiul public pornind de la toaletele publice și terminând cu șanse de a-și continua viața normal, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor din Europa. 

 

A fost lansat și un apel către publicul larg. ”Nu mai ocupați parcările persoanelor cu dizabilități. Încercați să nu ne mai priviți ca și când nu am avea ce căuta în spațiul public, pentru că suntem oameni normali, dar care am avut un accident în viață”, a spus una dintre tinere.

 

Am gândit un nou proiect. Persoanele publice din România vor fi supuse unei provocări prin care o zi din viața lor să o trăiască într-un scaun cu rotile. Această provocare este mult mai mult decât o facem cu Atipic Beauty, pentru că atunci când ești într-un scaun cu rotile sentimentele pe care le trăiești, pot să vă spun, că sunt diferite. Dvs. doar ne priviți, dar nu conștientizați real nevoile noastre. Nu constientizați cât de greu este ca soarta, destinul, într-o zi să se schimbe”, a spus Magda Coman. 

 

Magda a fost însoțită pe scenă de Oana Boc, care a ținut la rândul ei un scurt discurs. ”Vreau să îi felicit pe acești oameni minunați care sunt niște simboluri ale puterii de a învinge problemele vieții. Sunt simboluri ale confruntării poate prea dese cu obstacole de ordin concret, cum ar fi lipsa de accesibilitate, locurile de parcare care le sunt ocupate, cu obstacole de ordin abstract, mentalități. Cu siguranță că lumea întreagă nu o putem schimba, dar putem schimba lumea mică și, dacă fiecare ar încerca să facă ceva, am reuși”, a spus Oana Boc.

 

Evenimentul a fost posibil cu ajutorul Wens Travel și Primăria Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook