Andrei Marga: Ministerul Educatiei inchide 1.500 de scoli si concediaza 15.000 de cadre didactice


Rectorul UBB Cluj, Andrei Marga, acuza actuala conducere a ministerului de distrugerea invatamantului de la sate, prin desfiintarea a 1.500 de soli si concedierea a 15.000 de cadre didactice.

Fostul ministru al Educatiei, profesorul universitar Andrei Marga, a declarat ca acutualul minister da dovada de rea-credinta, nechibzuinta si minciuna.

"Romania actuala are nevoie de extinderea retelei scolare, cel putin formarea continua este, in tara noastra, in cea mai evidenta subdezvoltare din Europa, si de angajarea de personal didactic. Desfiintarea, prin decizii nechibzuite ale actualului minister, a sute si sute de scoli, peste 1.500 dupa unele date, si concedierea de cadre didactice, 15.000 de posturi dupa cum s-a angajat voios ministrul, distruge, pentru multa vreme, una dintre realizarile Romaniei moderne: sansa oricarui copil de a face scoala", a declarat profesorul Andrei Marga.

Fostul ministru al Educatiei sustine ca in perioada 1996-2000 s-au investit sume importante in modernizarea scolilor, prin programul Bancii Mondiale.

Marga a mai afirmat ca actualul minister intentioneaza sa distruga autonomia universitara, pentru a controla tot sistemul de invatamant. "Blocarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice, in 2009, la recenta limitare a posturilor nedidactice, spre a concedia cat mai multi oameni, incalca brutal autonomia universitara si o distrug. Pentru prima oara dupa 1985, in Romania, ministerul educatiei intervine in chestiuni care, oriunde in Europa, tin de autonomia universitara", sustine Andrei Marga.

Comentarii Facebook