Miercuri 24 Aprilie

Alpiniștii clujeni care au cucerit muntele Manaslu s-au întors acasă. Cât de dificilă a fost ascensiunea pe muntele de 8.000 metri


Cei doi alpiniști clujeni, Titus Crăciun și Vasile Cipcigan, care au reușit performanța de a escalada muntele Manaslu, din masivul Himalaya, s-au întors acasă și au vorbit despre impresionanta lor expediție.

Timp de aproape o lună și jumătate, cei doi clujeni, au încercat să cucerească muntele Manaslu, din Nepal, al cărui vârf este situat la o altitudine de peste 8.000 de metri, însă cei doi spun că: ”Nu noi am cucerit muntele, el ne-a cucerit. Noi doar l-am urcat”.

Totuși, această expediție nu a fost una lipsită de pericole și de riscuri.

Alpinistul Vasile Cipcigan a fost la a doua tentativă de a urca acest munte, iar dacă prima dată a eșuat, acum clujeanul se poate mândri că a ajuns până în vârf. Totuși, această aventură a lăsat și urme pe corpul său, Cipcigan alegându-se cu degerături la ambele picioare.

Am suferit niște degerături de gradul 2 și 3, la piciorul drept la toate degetele, iar la stângul la degetul mare”, a declarat Vasile Cipcigan.

Mai mult, după ce ajuns în vârf, la 8.156 metri, alpinistul a trebuit să fie evacuat cu elicopterul.

"A fost un accident, o greşeală, nu toată lumea care urcă păţeşte aşa ceva. La mine a fost un cumul de factori. În tabăra 3, înainte de vârf, a fost o temperatură de -25 de grade, în noaptea vârfului a fost foarte rece, a fost un moment în care am crezut că mi-au îngheţat mâinile şi am stat o jumătate de oră să le încălzesc, după care am reuşit să continui ascensiunea. A fost foarte greu, dar nu a fost nici un motiv ca să renunţ”, a mai spus Cipcigan

El urmează acum un tratament, iar peste trei luni medicii își vor da verdictul în ceea ce privește procentul de recuperare.

 

A fost un munte extraordinar, care ne-a oferit şi greutăţi, dar şi lucruri frumoase, dar până la urmă a fost lângă noi. A cuceri un munte este impropriu spus, noi îl urcăm, nu îl cucerim. Muntele ne-a cucerit pe noi, va rămâne în inimile noastre mulţi ani de aici înainte. (…) Manaslu este al patrulea munte ca periculozitate din lume, am trecut peste poduri, peste crevase, am avut o zonă periculoasă, am avut cinci scări peste crevase, cea mai lungă a fost de 4,5 m peste o crevasă. La 1 octombrie, când am ajuns pe vârf, m-am gândit la cei dragi, la familia mea, apoi m-am gândit să fac poze. Am vrut să sun acasă, dar nu a funcţionat telefonul prin satelit. Sunt primul alpinist clujean care a cucerit un vârf de peste 8.000 de metri”, a mai spus Cipcigan.


De asemenea, colegul său de expediție, jurnalistul Titus Crăciun, aflat la prima sa experiență de acest fel în afara țării, a avut parte de probleme medicale, care l-au împiedicat să urce până în vârful muntelui Manaslu.

Cu toate că a fost o experiență destul de periculoasă, cei doi alpiniști au precizat că în curând vor anunța care este următorul proiect, aceștia spunând că vor să facă o nouă expediție în 2017.






Comentarii Facebook