Alin Tise: Sanse mici sa obtinem finantarea europeana pentru inchiderea gropii de gunoi de la Pata Rat

 

"Sansele de a obtine finantarea europeana de 45 de milioane de euro pentru inchiderea gropii de gunoi de la Pata Rat sunt mici, dar nu abandonam pista. In 2-3 saptamani vom stii daca avem sanse sau nu", a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.

Seful administratiei judetene a declarat intr-o emisiune la Alpha TV Cluj ca daca "nu va fi obtinuta finantarea vom scoate la licitatie internationala servicul de salubritate si vom incredinta investitia unei firme care sa inchida rampa de la Pata Rat si sa construiasca si sa administreze noul depozit ecologic".

Rampa de la Pata Rat trebuie inchisa pana in luna iulie 2010, cand trebuie sa fie dat in folosinta si depozitul de reciclare a deseurilor. Administratia judeteana nu a primit inca avizul de mediu pentru depozit din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului si da vina pe firmele de consultanta, care nu si-au facut treaba.

Daca pana in luna iulie, cand trebuie inchisa rampa, nu va fi terminata prima celula din depozitul de reciclare a deseurilor, resturile menajere din Cluj-Napoca ar putea ajunge la Turda sau Gherla, unde termenul de inchidere a rampelor este anul 2012. "Din vara acestui an, ducem gunoaiele in alta rampa, care trebuie inchisa in 2012, la Turda, Gherla sau vom folosi temporar un teren in zona Pata Rat", a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj.


Tise sustine ca folosirea rampelor din celelalte orase ale judetului ar duce la scumpirea taxelor de salubritate, care "va creste pretul de transport si va duce la un lant de scumpiri. Varianta cea mai buna pentru populatie este de a gasi un teren aici in Cluj-Napoca".

Investitia necesara pentru inchiderea rampei de la Pata Rat si deschiderea unui depozit unde sa fie reciclate resturile menajere ar fi de 45 de milioane de euro. Alin Tise sustine ca suma este mare, dar sunt si motive care sa ne linisteasca, deoarece majoritatea oamenilor de afaceri care l-au abordat de cand e presedinte al Consiliului Judetean i-au vorbit despre investitii in salubritate.

"Dintre solicitarile oamenilor de afaceri straini si romani, cele mai multe vin din partea unor societati care investesc in acest domeniu (n.r. salubritate) pentru ca nu da faliment nicioadata. Noi producem gunoaie si depozitul va avea cu ce sa se alimenteze", a mai spus presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Pe langa rampa de gunoi de la Pata Rat, pana in 16 iulie trebuie inchisa si cea de la Cetan Dej. Administratia judeteana va trebui sa gaseasca solutii si acolo pentru depozitarea deseurilor menajere.

Comentarii Facebook