Alcoolemia este stabilita la IML Cluj intr-un laborator vechi de 20 de ani! VIDEO si FOTO


Determinarea alcoolemiei se face la IML Cluj intr-un laborator vechi de 20 de ani si dupa o metoda care nu mai este folosita in tarile civilizate din Europa.

Memoriul intocmit de angajatii de la Institutul de Medicina Legala Cluj (IML), prin care il acuza pe director de prost management, a scos la lumina si modul in care se lucreaza in institut.

Laboratoarele in care este determinata alcoolemia sunt neschimbate de 20 de ani si seamana cu cele scolare. Farmacistul sef de la IML Cluj, Rodica Boian, sustine ca in momentul in care s-a angajat la institut, in 1990, aceasta "instalatie rudimentara" era folosita deja.

 

"Eu lucrez de 20 de ani in IML si cred ca instalatia de atunci. Si atunci se lucra in acelasi mod. Bine, avand in vedere ca instalatia presupune tot felul de ustensile din sticla, sigur ca astea crapa se mai sparg, le-am mai inlocuit, dar asa cum o vedeti e de 20 de ani", a precizat Rodica Boian.

 

Farmacista recunoaste ca instalatia "pare o chestie improvizata", dar este metoda titrimetrica oficiala. "La fel se lucreaza peste tot in tara, pentru ca nu poti lucra intr-un laborator intr-un fel si in altul altfel, pentru ca daca o proba de sange, pe care am lucrat-o noi aici, pleaca oriunde in tara, ei trebuie sa ajunga la aceeasi concluzie, la acelasi rezultat ca si noi. Evident lucrand ca si noi", a mai spus Rodica Boian.

Metoda folosita acum, cea titrimetrica, este mai rudimentara. "Trebuie sa facem mai multe probe pentru a fi siguri ca iese bine. Ar trebui sa folosim si noi metoda mai moderna cea cu gaz cromatograf, in care injectezi proba de sange, si omul nu mai are nicio influenta asupra probei. Totul iese mult mai bine si mai precis", a mai spus Rodica Boian.

In memoriul intocmit de angajatii IML Cluj si trimis Ministerului Sanatatii se spune ca directorul Marius Vartic a returnat in mod repetat "catre stat a sumele alocate investitiilor, prin nerespectarea termenelor de solicitare a achizitiilor, cu toate ca  IML Cluj-Napoca are o nevoie acuta de dezvoltare, in acest caz valoarea estimata fiind de aproximativ 700.000 lei".

 

Directorul IML Cluj se apara si spune banii la care fac referire angajatii nu erau pentru laboratorul de alcoolemie, ci pentru camera de autopsiere. "Le-am spus colegilor mei ca nu putem moderniza si face lucrari intr-o cladire care nu este a noastra. Cei de la Universitatea de Medicina si Farmacie sustin ca nu e a lor, la fel si Consiliul Judetean, asa ca nu se pot face modernizari", a completat Marius Vartic.

 

Comentarii Facebook