ACTA dezbatuta la Cluj-Napoca! Darius Groza de la jeg.ro: "Prostimea" a iesit in strada


Avantajele si dezavantajele pe care le presupune ACTA au fost analizate miercuri la Cluj-Napoca, in cadrul unei dezbateri publice, organizata de presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara.

 

La dezbaterea care a avut loc la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca, au participat oameni din diferite domenii profesioanale din Cluj-Napoca: Marius Nicoara - presedintele PNL Cluj, Tiberiu Farcas - fost jurnalist si actual blogger, Ovidiu Blag - jurnalist sportiv, Mircea Barna - directorul firmei de articole sportive Ancada, Darius Groza - jeg.ro, Sergiu Biris - fondatorul Trilulilu, Alexandru Cordos - Senatorul PSD, Vasile Dancu, autorul si poetul George Vasile Dancu etc.

"E pentru prima data cand tinerii ies in strada impotriva a ceva ce-i nemultumeste, si asta intr-un numar semnificativ. Ma bucura sa vad acest lucru. In fundamentul ei, ACTA porneste cu ganduri bune, adica vrea sa inlature pirateria, ceea ce este o initiativa buna, de lauda, dar sincer sa fiu, nu cred ca s-a uitat cineva in detaliu sa vada ce semneaza cu adevarat. Daca nu s-ar fi sarit cu vederea si s-ar fi facut o dezbatere publica mai din timp, acest acord nu ar fi fost semnat de Romania. In principiu vad cateva probleme in acordul ACTA: faptul ca initimitatea utilizatorilor nu ar mai fi la fel. Orice fisier sau pagina deschisa vor fi monitorizate. Apoi, faptul ca in cazul in care incalca drepturile de autor informatia acestora ar putea ajunge direct la detinatorii drepturilor de autor. Acestea sunt principalele dreputuri pe care le-au semnalat cei care au iesit in strada", a spus Sergiu Biris.

De asemenea, "in Romania avem nevoie de educatie in primul rand in ceea ce priveste drepturile de autor. Foarte putina lume intelege ce inseamna cu adevarat dreptul asupra unui material si cred ca foarte putini stiu cine detine acele drepturi. Daca lumea ar avea mai multe detalii, ar intelege ca drepturile sunt ale celui care a creat piesa/poza/materialul si poate fi utilizat doar cu dreptul acelui om. Cei care au iesit in strada in mare parte sunt "prostimea", cei care au iesit pentru ca sunt speriati ca nu vor mai putea downloada filme si muzica. Ei asta inteleg prin ACTA", a spus Darius Groza, de la jeg.ro. 

Dezbaterea a continuat cu interventia unui protestatar din Piata Unirii, care a spus ca: "Nu prostimea era in Piata, ci prostimea statea acasa. Am fost in Piata Unirii in fiecare zi, de cand au inceput protestele. Am fost inclusiv la cel cu ACTA si vreau sa iti spun ca nici eu, nici prietenii mei nu am iesit in strada pentru ca nu vom mai putea downloada filme si muzica, ci pentru nu suntem "prostimea" de care ai vorbit mai devrem, ci pentru ca intelegem mult mai mult prin ACTA", a spus Valentin Lungu.

"Pana in mai cred ca sub toate formele societatea romana trebuie sa-si spun punctul de vedere, desi va fi foarte greu de schimbat ceva din cauza ca actul a fost deja semnat, dar putem lua exemplul tarilor care si-au retras decizia si acordul dupa ce am vazut cu adevarat despre ceea ce este vorba si ce presupune cu adevarat ACTA", a spus Alexandru Cordos.

Initiatorul proiectului, Marius Nicoara doreste ca, o data cu aceasta dezbatere de la Cluj-Napoca, informarea cetatenilor sa se faca la un nivel national, nu doar local. "Trebuie sa punem presiune pe cei care ne conduc de sus. I-am chemat pe toti parlamentarii care fac parte din arcul parlamentar care conduce Romania astazi, dar nu e niciunul prezent. E mare nevoie si de ajutorul celor care utilizeaza internetul. Romania poate denunta acordul pe care l-a semnat, insa pentru asta spun din nou ca trebuie insistat sus", a spus organizatorul dezbaterii ACTA, la Cluj-Napoca, Marius Nicoara.   

 

Dezbaterea de miercuri, 22 februarie, de la Cluj-Napoca, a atins problemele ACTA precum consecintele in mediul online si drepturile de autor pe care semnarea ACTA in luna mai le-ar avea asupra societatii.  

 

Articol de Anca Baciu

Comentarii Facebook