Acciza pe carburant a cauzat o gaură de 11 milioane de euro în bugetul României


Taxa de 7 centi/litru de carburant, gândită de Liviu Voinea drept sursă suplimentară de venit, a ”ricoșat” împotriva bugetului, astfel că în loc să aducă un surplus de 50 mil. euro/lună, așa cum era estimat, statul a avut un deficit de 11 milioane de euro.

În toamna anului trecut, „Tom Bugețel“, poreclă „făurită“ pe holurile BNR, - instituție la care va ajunge, de altfel, din octombrie Liviu Voinea, pe post de viceguvernator, ne anunța că pentru a avea autostrăzi și drumuri moderne e necesară introducerea unei taxe de 7 eurocenți pe litru de carburant, adică 41 de bani/litru, scrie capital.ro.

Conform calculelor făcute de Voinea & Co, supra-acciza trebuia să aducă suplimentar la buget încasări de aproape 500 mil. euro/an, luând în calcul un consum anual de 6-7 mld. litri. Doar că planurile făcute acasă diferă ce cele din târg, astfel că s-a ajuns ca în prima lună de aplicare a taxei (1 aprilie - data de aplicare, n.r), încasările din acciză în loc să fie mai mari cu 50 mil. euro au fost mai mici cu 11 mil. euro decât cele din luna anterioară, conform calculelor realizate de Uniunea Transportatorilor Rutieri, în baza datelor comunicate de INS.

De asemenea, Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, explica într-un interviu acordat Capital, în luna mai, că în ultimele zile din martie, înainte de introducerea accizei, s-au înregistrat vânzări la benzinării și cu 70% mai mari.

Comentarii Facebook