Abrudan Onut, executat de Securitate pentru ca a sustinut grupul Susman, va fi exhumat la Rachitele

 
Abrudan Onut, un alt sustinator al grupului de luptatori anticomunisti condus de Teodor Susman, din zona Rachite, care a fost impuscat de comunisti in 1951, urmeasa sa fie exhumat.

Reprezentantii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (CICCR) au anuntat ca Onut a fost executat de Securitate in ziua de 11 decembrie 1951 in localitatea Rachitele din judetul Cluj.

"Avand idei politice contrare celor promovate de catre noua oranduire sociala care se instaurase in tara prin forta si teroare, Abrudan Onut a intrat in atentia organelor de Securitate. El a fost acuzat ca a fost un sprijinitor al grupului de partizani condus de catre Teodor susman senior, cu care era intr-o relatie personala de buna prietenie, si ca acordase adapost si alimente fiilor acestuia, Teodor junior si Avisalon", sustine cercetatorii CICCR.

Abrudan Onut a fost arestat in 7 decembrie 1951, iar rudele acestuia au relatat ca Securitatea "a facut o perchezitie generala a casei si anexelor gospodaresti, iar Abrudan Onut a fost incatusat si transportat la Postul comun de Securitate si Militie din Rachitele, care isi avea sediul in casa confiscata a familiei susman. Aici, vreme de patru zile, cel arestat a fost supus unei anchete dure, fiind maltratat cu brutalitate de catre securisti si militieni. Avand in vedere varsta inaintata a lui Abrudan Onut, peste 70 de ani, in urma batailor crunte la care a fost supus, acesta a cedat fizic, ajungand probabil in stare de coma".

Securitatea l-a impuscat in 11 decembrie 1951 pe Abrudan Onut, dupa ce a fost dus pe un deal din sat. In motivare s-a spus ca victima a vrut sa fuga de sub escorta si a fost impuscat de la distanta.

"Cadavrul a fost lasat intentionat pe locul crimei timp de doua sau trei zile, supravegheat de soldati, fiind apoi ingropat intr-o margine de drum, pe un loc din apropierea cimitirului de langa biserica ortodoxa din Rachitele. Cadavrul a fost depus intr-un sicriu de lemn, confectionat de catre un prieten al victimei, tamplar de meserie, cunoscut cu numele de Ioanea Volcii, astazi decedat. Tot acesta, impreuna cu inca cativa consateni, au sapat si groapa de inmormantare. Mormantul lui Abrudan Onut nu a fost marcat cu vreo cruce sau cu un alt semn nici la inceput dar nici de-a lungul timpului. Decesul lui Abrudan Onut a fost consemnat in Registrul starii civile de la Primaria de atunci din Rachitele a doua zi dupa moarte, in 12 decembrie 1951. Dupa aceasta tragica intamplare, Securitatea a confiscat toate bunurile mai valoroase din casa si gospodaria celui ucis, iar sotia acestuia a fost retinuta timp de doua saptamani la Postul din Rachitele, interval in care a fost anchetata si crunt batuta, aceste tratamente securiste marcand-o definitiv pana la moarte", mai spun cercetatorii CICCR.    

In perioada 12-13 octombrie va avea loc actiunea de cautare a mormantului si de deshumare, iar osemintele vor fi predate medicului legist.

Comentarii Facebook