A treia zi de proteste la Institutul Inimii din Cluj - VIDEO

 

Cadrele medicale de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca sunt în a treia zi de proteste. 

 

Oamenii sunt nemulțumiți că nu le-au cresut deloc salariile, ba mai mult s-au redus consistent. Față de luna martie asistenții câștigă cu 900 - 1000 de lei mai puțin, iar infirmierele cu 1000 de lei mai puțin.

 

Cadrele medicale protestează deja de 3 zile în curtea Institutului Inimii și sunt decise să nu renunțe până când nu se rezolvă problemele. Salariile medicilor au crescut consistent, dar restul angajaților din sistemul sanitar s-au rezit cu salariile diminuate. 

 

Angajații de la Institut nu au mai primit sportul de tarapie intensivă, pentru că nu mai sunt bani. Sporul era de 85% pentru aceste secții, dar banii nu ajung nici pentru minimul de 55% prevăzut de regulament. La o secție de terapie de gradul I sporul poate fi cuprins între 55 și 85%, dar la Institutul Inimii din Cluj-Napoca bugetul nu permite nici măcar plata procentului minim.

 

Sporul acesta este pe terapie intensivă, la chirurgie cardio-vasculară și cardiologie. Cel mai tare a scăzut salariul infirmierelor. La un salariu de 2500 de lei să scadă cu 1000 de lei este foarte mult, în condițiile în care stăm lângă pacienți 24 din 24. Nu este deloc corect să ni se taie din sporuri. 

 

Medicii iau sporurile, pentru că legea în favoarea lor. Noi trebuie să primim un rest de plată, dar domnul manager nu are cum să plătească pentru că nu are de unde, din banii alocați. 

 

Noi nu vrem să facem tam-tam sau circ, dar vrem să continuăm protestele. Vom continua. Domnul manager este invitat la București la discuții și dacă nu se iau măsuri vom continua până la grevă generală”, a spus unul dintre angajații Institutului.

 

În primele luni, angajații primeau sporurile, dar după apariția legii noi banii s-au tăiat. ”Am primit 75% spor în primele luni ale anului, dar de când au modificat legea salarizării și au trecut de la angajator la angajat taxele și de când începe legea aceasta să se aplice, de la 1 martie, nu mai sunt bani pentru că au mărit salariile medicilor. Și nouă ne-a majorat, dar salariul de încadrare din care ne trag toate impozitele”, a mai spus sursa citată.

 

Conducerea Institutului Inimii Cluj a aplicat legea și nu a mai acordat sporurile, ceea ce a dus la scăderea salariilor. 

 

Au intrat în grevă peste 70-80 de persoane. E vorba de personal medical care în această lună a primit partea de salarii fără a se aplica deocamdată regulamentul nou de sporuri. În condiţiile în care noi avem un procent de 21% nu reuşim să ne încadrăm în acest procent alocat de minister şi pentru moment am acordat doar salariile, fără a aplica regulamentul. Încercăm prin discuţii cu ministerul să obţinem un procent mai mare. Sunt categorii de personal care, prin aplicarea acestui regulament şi coroborat cu cuantumul sporului alocat nouă, pierd de la venituri”, a spus Florin Crişan, managerul Institutului Inimii.

 

La nivel național, dar și în Cluj-Napoca, au apărut medici care și-au postat fluturașul de salariu și au arătat cum lefurile le-au crescut față de luna martie cu 100%, de la 6000 de lei la 12.000.

 

Un medic de la un institut clujean și-a postat fluturașul de salariu. Leafa s-a dublat - FOTO


Comentarii Facebook