70 de clujeni, tepuiti de o firma care le promitea locuri de munca in Italia


Zeci de clujeni au fost inselati de o firma care promitea locuri de munca "fantoma" in statiuni din Italia. Oamenii s-au prins ca au fost inselati cand au sunat la hotelurile la care urmau sa lucreze si au constatat ca acestea sunt localizate in India si China.

Ionel Harlisca este unul dintre clujenii care a platit in luna decembrie 300 de euro pentru a pleca la munca la un hotel de langa Verona. "Firma era inchisa si nu aveau dreptul sa factureze. Au incasat de la 70 de persoane cate 300 de euro, promitandu-le locuri de munca in Italia pe durata stagiunii de iarna. In decembrie, au incasat banii de la toti o data. Trebuia sa plecam in Italia la munca in 20 noiembrie, dar au spus ca nu a nins si ca plecam numai la inceputul lui decembrie. O parte din persoane si-au lasat locurile de munca aici si au ramas si fara locurile de munca si fara oferta din Italia. Ne-au dat in decembrie biletele cu denumiri de la hotelurile unde urma sa plecam, dar am sunat si am aflat ca totul a fost o minciuna", a declarat Ionel Harlisca.

Clujeanul a sunat la hotelul Miramonte si a aflat ca este in renovare si ca va fi deschis numai dupa sarbatorile de iarna. "In aceeasi dimineata, am mers la alti prieteni si am sunat la alte doua hoteluri si au aflat ca acestea erau deschise, dar nimeni nu facea angajari. Altii au aflat ca hotelurile erau in India, China si Dubai", a mai spus Ionel.

In total, patronii firmei Adria International Work SRL, Chira Adriana si Sipos Nelutu, au incasat de la cei 70 de clujeni suma de 21.000 de euro.

Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Cluj au declarat ca firma a fost controlata in 16 septembrie. "Am constatat ca firma aceasta nu respecta prevederile legii. Nu avea incheiate contracte de colaborare in care sa contina oferte ferme de locuri de munca in Italia, contracte de colaborare cu partenerii straini. Asadar am sanctonat firma cu 5.000 de lei si am dispus intrarea in legalitate si pana in 29 septembrie sa ia masuri. Ei nu ne-au comunicat indeplinirea masurii si in luna octombrie 2011 am dispus un alt control prin care sa se verifica ducerea la indeplinire a masurilor dispuse. Am aplicat si in octombrie o amenda de 5.000 de lei si am sesizat si IPJ Cluj pentru ca exista suspiciunea de evaziune fiscala", a declarat Emilian Rosca, seful ITM Cluj.

Clujenii inselati in luna decembrie au depus o noua plangere la ITM, soldata cu un nou control. "In luna decembrie, am avut sesizari si am dispus inca un control si am vazut ca isi continua activtatea. Am sanctionat firma cu inca 10.000 de lei si am sesizat iarasi IPJ Cluj pentru suspiciunea de evaziune fiscala", a mai spus Rosca.

Patronii firmei nu au putut fi trasi nicicum la raspundere pentru ca locuiesc in Italia. Dupa izbucnirea acestui scandal, acestia l-au contactat Ionel Harlisca si i-au promis un loc de munca din luna martie pe suma de 1.300 de euro. "Stiu ca eu am aprins spiritele si le-am deschis ochii oamenilor, asa ca au incercat sa imi inchida gura cu aceasta oferta. Vreau sa stie toata lumea cu ce se ocupa si sa plateasca pentru faptele lor", a mai spus clujeanul.

 

Reprezentantii ITM Cluj nu au putut sa precizeze cati clujeni au fost inselati de firma Adria International Work SRL.

Comentarii Facebook