Miercuri 24 Aprilie

19 morminte, descoperite in Biserica din Feleacu! Patru ar putea apartine unor monahi - FOTO


O echipa de arheologi clujeni a descoperit in Biserica din comuna Feleacu, in timpul unor sapaturi, 19 morminte, dintre care patru ar putea apartine unor monahi.

Istoricul Alex Simon a declarat ca oseminte vor fi duse la un laborator al Universitatii Babes-Bolyai, unde vor putea fi studiate.

"Sapaturile au fost incepute in urma cu un an si au fost gasite pana acum 19 morminte. Cu exceptia a patru morminte care sunt acoperite cu caramida si in care mortii au caramizi sub cap, lucru specific fetelor bisericesti, celelalte morminte sunt anterioare construirii bisericii, care a fost facuta in 1484-1487", a declarat Simon.

 

In unele gropi au fost gasite modede din secolul al XIII-lea, lucru care atesta faptul ca mormintele sunt anterioare anului 1530-1540.

"Acest lucru ne face sa credem ca varsta satului, atestat la 1367, poate cobori cu aproximativ un secol. In corelatie cu nivelurile de inmormantare si cu amplasarea satului, care a fost mutat atunci din varful dealului in pusta, se poate opinia ca avem de-a face, in prima faza, cu o comunitate romaneasca, pe o pozitie fortificata, lucru indicat si de amplasamentul bisericii si de relief", a spus Simon.

Istoricii si localnicii cred ca Biserica din Feleacu a fost ctitorita de Stefan cel Mare. La fundatia locasului de cult au fost gasite urmele unei alte biserici, din piatra.  

 

Sapaturile facute de specialisti de la Academia Romana, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, UBB si Asociatia Hieronymus au inceput o data cu lucrarile de refacere a bisericii.

Osemintele gasite vor fi reasezate in amplasamentul lor, dupa ce vor fi studiate din punct de vedere antropologic.

Comentarii Facebook