banner vertical 155x600 ACI.jpg
banner vertical 155x600 ACI_1.jpg

Social

1500 de copii săraci din Cluj vor primi Prima Carte pentru acasă

   

Programul pilot ”Fiecare copil merită o poveste" aduce resurse și formează profesori pentru creșterea calității educației preșcolare în județ.

 

Asociația OvidiuRo continuă parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj pentru creșterea calității educației preșcolare în mediile defavorizate prin lansarea, la nivel județean, a programului pilot de lectură în grădinițe ”Fiecare copil merită o poveste". Programul debutează vineri, la Cluj-Napoca, cu un training pentru profesori din învățământul preșcolar - metodiști și responsabili de cercuri pedagogice care, pe bază de voluntariat, vor deveni ei înșiși formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului – pentru toți cei 1300 de profesori de învățământ preșcolar din județ. De asemenea, în cadrul programului, 1500 de copii din mediul rural din județul Cluj vor primi Prima Carte pentru acasă, iar în grădinițele defavorizate vor fi amenajate centre de bibliotecă.

 

La inițiativa OvidiuRo, până la finalul anului, toți profesorii din învățământul preuniversitar preșcolar din județul Cluj vor fi formați chiar de către colegii lor care au fost formați prin Asociație. În plus, mii de cărți ilustrate pentru copii, precum și o serie de materiale educaționale informative cu privire la importanța cititului vor ajunge în grădinițe și acasă, la copiii din medii rurale sau urbane defavorizate. Este un program amplu, cu impact pe termen lung, pe care îl susținem 100%. Avem nevoie ca toți copiii din județul nostru să fie pregătiți pentru școală, pentru ca șansele de reușită să fie cât mai mari, reducând astfel abandonul școlar timpuriu și crescând, în egală măsură, calitatea educației”, declară Valentin Claudiu Cuibus, Inspectorul Școlar General, Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

 

La nivel național, până la finalul anului 2019, prin programul pilot „Fiecare copil merită o poveste", OvidiuRo va implementa un mix de intervenții constând în (1) 400 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preșcolare (2) formarea unui număr de 35.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale și a premiselor citirii și scrierii folosind cărți ilustrate, inclusiv un kit de literație pentru fiecare profesor și (3) distribuirea a 260.000 de cărți ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul „Prima mea Carte". 

 

După mulți ani de intervenții la firul ierbii, cea mai importantă concluzie este că avem nevoie să punem bazele unei infrastructuri sustenabile pentru educație preșcolară de calitate pentru toți copiii, în special în mediul rural. Practic, profesorii participanți la trainingul din Cluj-Napoca vor duce resursele și vor disemina metodele de dezvoltare a limbajului către profesorii de învățământ preșcolar din tot județul. Acesta este modul de lucru pe care îl propunem partenerilor județeni și despre care credem că va avea un impact real la nivel național. Intenționăm să transformăm acest program-pilot în politică publică, pentru stimularea lecturii în grădinițe”, declară Maria Gheorghiu, Cofondator Asociația OvidiuRo.

 

La nivelul fiecărui județ, programul „Fiecare copil merită o poveste" presupune, pe lângă formarea de profesori formatori, sesiuni de citit cu copiii, amenajarea centrelor de bibliotecă - și alte activități conexe: întâlniri de lucru cu profesorii, vizite și ateliere cu copiii și părinții în comunitățile din județ în care OvidiuRo a avut intervenții prealabile, dar și întâlniri cu directorii de școli și cu bibliotecarii din județ.

coral1_1_1.jpg
11-10-2018, 12:01
579 vizualizări
0 comentarii

Cele mai citite ştiri din Social

4363 vizualizări
20-10-2018, 20:18
Bătaie în fața unui fast food de pe Memorandumului! Oamenii au fugit în local. Ce a urmat!» Vezi tot
1419 vizualizări
18-10-2018, 12:24
Cluj: Tânăr drogat umblă haotic printre mașini cu plicurile în buzunar - VIDEO» Vezi tot
1059 vizualizări
19-10-2018, 12:45
Adevărul despre accident în lanț în Gheorgheni, de lângă Interservisan - FOTO» Vezi tot
368 vizualizări
19-10-2018, 13:21
Cât va costa Metroul la Cluj. Șansa clujenilor ar fi inovațiile viitorului» Vezi tot
355 vizualizări
18-10-2018, 16:44
Cluj: Fost polițist și boxer a bătut crunt un țăran dintr-un sat clujean - VIDEO» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?