"Sora" icoanei facatoare de minuni de la Nicula, expusa in Muzeul Mitropoliei! Vezi aici FOTO si VIDEO


Sora icoanei facatoare de minuni de la manastirea Nicula se afla in Muzeul Mitropoliei din subsolul Catedralei. La fel ca si celebra icoana si aceasta este una facatoare de minuni, cunoscut fiind faptul ca a lacrimat in jurul anului 1760.

Icoana dateaza din secolul XVIII si a fost pictata de catre Luca din Iclod, acelasi pictor care a realizat si icoana de la Manastirea Nicula. Aceasta este proprietatea Bisericii din Manastur si a fost cumparata de unul dintre guvernatorii Transilvaniei. "Icoana i-a apartinut lui Kornis, guvernatorul Transilvaniei, care a avut si castelul de la manastirea Benediuc si care dusese acolo si icoana de la manastirea Nicula. Acesta nu era numai un mare si fervent credincios catolic, dar era si un colectionar de arta. Nu e singura icoana de la Nicula pe care a luat-o si pe asta tot el a cumparat-o", a spus academicianul Marius Porumb, cel care s-a ocupat de amenajarea Muzeului Mitropoliei Clujului.

Icoana are pe spate o nota scrisa in limba latina cu elemente maghiare ca a lacrimat in anul 1760. "Luca din Iclod a fost un pictor talentat. Avea un stil post-bizantin sau de traditie bizantina. Icoana de la Nicula este usor diferita de aceasta, dar seamana foarte mult in privinta stilului. Maica Domnului traieste daca va uitati bine. Sunt clar de inceput de secol XVIII si avem si un text care ne spune ca este facuta tot de Luca din Iclod si, in plus, si asta a lacrimat in 1760, scrie pe dosul ei", a mai spus academicianul Porumb.

 

Icoana poate fi vazuta in Muzeul Mitropoliei Clujului amplasat la subsolul Catedralei din Piata Avram Iancu. Vezi AICI imagini din Muzeu.

 

Vasile Ielciu

Comentarii Facebook