Rujeola tratată cu leacuri băbești

 

Rujeola este tratată cu leacuri băbești în multe zone din țară, iar acest lucru este considerat o adevărată problemă.

 

În multe comunităţi din judetul Botosani. Oamenii își tratează copiii cu oțet, țuică sau îi îmbracă în roșu. Specialiştii atrag atenţia că aceste metode pot fi extrem de periculoase.

 

Clasicul îmbrăcat în roșu este menționat de toată lumea, diverse frecții cu oțet, cu țuică au menționat unii, diverse superstiții că nu e bine să facă curat în casă, că ar trebui să țină copiii la cald”, afirmă Irina Alecu, DSP Botoșani.

 

Specialiştii atrag atenția că aceste metode nu sunt doar inutile, dar pot fi chiar periculoase.

 

O frecție dacă o facem cu oțet, pielea deja este iritată de la erupție, cu oțet sau cu țuică. Facem o iritație suplimentară care se poate suprainfecta, o infecție bacteriană pe o afecțiune virală clar că va complica foarte tare situația. El deja are febră, clar că nu-l vom ajuta cu nimic prin a-l supraîncălzi suplimentar”, spune Irina Alecu, DSP Botoșani

 

Oamenii sunt siguri însă că leacurile lor dau rezultate:

 

”Ai pojar, tre să stai numai în casă, să nu pleci nicăieri”

 

”Cu oțet făceam frecții.”

 

”Pe urmă se prelungea și ajungeai prin spital, dar așa, astea 9 zile dacă stai în casă e foarte bine.”

 

Coca Redinciuc din Corlăteni are trei copii care sunt mari dar pe toți i-a tratat cu metode tradiționale atunci când au făcut rujeolă.

 

Când ieșeau punctele alea trebuia ținut în casă la cald, îmbrăcat în roșu, așa spunea bătrânii, îi dădeam cu spirt așa călduț pe tot corpul”, spune o femeia.

Comentarii Facebook