Cum faci cel mai bun sos Tzatziki

 

Sosul Tzatiki este de origine grecească, dar este folosit în bucătăriile din toată lumea. 

 

Reţeta originală de Tzatiki se prepară folosind iaurt obţinut din lapte de oaie sau capră cu usturoi, castraveţi, sare, ulei de măsline, piper, mărar.

 

Termenul "tzatziki" provine de la cuvântul "cacik" în limba turcă care înseamnă sosuri "chatni", sosuri orientale atât dulci cât şi acre care conţin condimente şi legume proaspete tăiate mărunt.

 

Pentru preparare se foloseşte iaurt făcut acasă din lapte de vacă, un castravete mare, puţin usturoi verde, 5-7 frunze de mentă proaspete, 2 linguri de ulei de măsline şi condimente (sare şi piper după gust). 

 

Se curată castravetele de coajă cu un cuţit, apoi de seminţe cu o lingură şi se taie în bucăţele mici, eventual se rade pe răzătoare. Iaurtul natural trebuie scurs de zer. Usturoiul se spală cu apă şi apoi se taie cât mai mărunt înainte de a fi folosit. Se pune iaurtul într-un bol, se adaugă usturoiul, uleiul de măsline, sarea, piperul şi frunzele de mentă proaspete, tăiate mărunt, se amestecă şi se poate servi după ce a stat 1-2 ore la rece, la frigider.

 

Sursa: bzi.ro

Comentarii Facebook