Tribunalul Cluj nu crede ca Sala Polivalenta poate fi construita cu 12 milioane de euro! Ungurii au ridicat o astfel de "bijuterie" EXCLUSIV


Sala Polivalenta din Cluj este pe "butuci" in urma unei expertize acceptata de Tribunalul Cluj, care insa a respins-o pe cea a Primariei, care facea referire la o sala ridicata la Debrecen cu aceiasi bani si care nu arata ca o "hala".

In expertiza pe baza careia Tribunalul Cluj a decis reluarea procedurii de atribuire a licitatiei pentru construirea Salii Polivalente din Cluj-Napoca se arata ca suma oferita de asocierea care a castigat contractul, CON-A, ar fi corespunzatoare pentru construirea unui parking sau a unei hale industriale.

Tribunalul Cluj a acceptat aceasta expertiza, dar a respins-o pe cea a Primariei Cluj-Napoca. "In concluzie, fata de cele rezultate din expertiza, instanta aperciaza ca atat oferta tehnica, cat si cea financiara propusa de Asocierea CON-A incalca cerintele caietului de sarcini si a fisei de achizitie publica, pretul ofertat nu este sustenabil, costurile reale depasind valoarea ofertata; de asemenea, acesta nu poate fi justificat si nu poate constitui rezultatul liberei concurente", a conchis judecatorul.

"Expertiza a fost realizata folosind preturi din anul 2008, cand piata constructiilor a fost la cel mai inalt nivel, dar licitatia a fost adjudecata in 2010, cand se stie ca piata a cazut foarte mult, ajungand la valoarea anului 2002 - 2003", au precizat reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

Municipalitatea a incercat sa se apere in instanta prezentand modul in care ungurii au reusit sa construiasca la Debrecen o sala de sport, in 2002, aproape identica, in ceea ce priveste caracteristicile, cu cea din Cluj-Napoca.

Sala de Sport Fonix din Debrecen are subsol, parter si trei etaje, 10.000 de scaune si 455 de locuri de parcare pentru autoturisme si 28 de autobuze.

Valoarea investitiei din Ungaria este de 16.476.261 de euro, adica 1.647,63 de euro/ scaun.

Cea de la Cluj-Napoca are subsol, parter si 3 etaje, 7.070 de locuri si parcare pentru 446 de autoturisme. Sporturile care vor putea fi practicate sunt: box, baschet, gimanstica, handbal, karate, volei, judo si scrima.

Valoarea investitiei este de 11.982.603,25 euro. Cu un pret de 1.694,85 de euro/ scaun.

 

Va reamintim ca licitatia a avut loc in 19 noiembrie, pe portalul electronic de achizitii, www.e-licitatie.ro publice. Ofertele depuse in termen au fost: CON-A  - 50.926.063,83 lei fara TVA - 36 luni calendaristice; DAFORA - 88.273.678,21 lei fara TVA - 36 luni calendaristice; ACI - 91.874.820 lei fara TVA - 36 luni calendaristice.

 

De ce Tribunalul Cluj a blocat lucrarile de la Sala Polivalenta! Din suma licitata se poate face cel mult o hala sau un parking

 

"Expertii au stabilit, spre exemplu, ca schimbarea specificatiei tehnice la plansee, in oferta tehnica, fata de Caietul de sarcini, constituie o alternativa, ceea ce contravine fisei de date a achizitiei; s-a mai schimbat solutia de plansee la subsol din planseu dala groasa in planseu din elemente TT cu suprabetonare, iar in rest plansee dala groasa in locul planseelor de tabla cutata; schimbarea tipului de materiale din tabla de cupru in "tabla tip cupru", expertii explicand ca din punct de vedere tehnic cele doua materiale nu sunt identice, dimpotriva exista diferente majore atat din punct de vedere al pretului, cat si din punct de vedere al rezistentei in timp; s-a schimbat solutia de colectare a apelor de pe invelitoare - prin burlane din talba de tip cupru in locul sistemului vacuumatic; nu s-au respectat cerintele si nu s-au regasit dotarile pentru grupurile sanitare necesare restaurantului si nici perifericile necesare pentru posibilitatea echiparii bucatariei, nici in oferta tehnica si nici in cea financiara", se arata in motivarea Tribunalului Cluj.

 

Arhitectul care a proiectat Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, Serban Tiganas, a atacat si el deciza Tribunalului. "De unde stie Tribunalul de aceasta problema care este invocata si anume ca nu se poate face Sala Sporturilor cu banii pe care i-a oferit antreprenorul. Ei bine, de unde poate sa stie. De la niste experti, care nici ei nu au stiut acest lucru si au apelat la o societate comerciala. Expertiza este mentionata in motivarea Tribunalului Cluj, care a facut un studiu pe piata, dar nici macar in Romania, pentru ca in Romania nu a gasit elemente similare, sali de sport similare. In acest studiu au ajuns la concluzia ca impartind suprafata totala cu bugetul total s-a ajuns la un pret de 300 de euro pe mp. Aceasta socoteala a fost eronata. Aceasta investitie este compusa dintr-o suprafat totala de 19.000 de mp, plus 14.000 de mp de parcari. Ei bine, oricine in constructii stie si imi permit sa observ foarte repede ca studiul acela si raportul de expertiza este perfect discutabil, ca parcarile nu au alesi pret cu restul suprafetelor care se realizeaza. Nu poti sa zici ca sala se realizeaza cu un pret de hala industriala, pentru ca parcarile se realizeaza cu un pret mult mai mic, iar restul suprafetelor se realizeaza cu un pret mai mare.

14.000 de metri patrati se realizeaza conform ofertei undeva la 150 de euro pe mp, adica un pret pe parcare de 4.800 - 5.000 de euro, care este absolut la nivelul la care s-a mai intamplat in Cluj, iar restul suprafetelor se realizeaza undeva la 550 - 580 de euro pe mp, adica o cu totul alta suma", a spus arhitectul, joi, 5 aprilie, in emisiunea Stiri de Cluj LIVE. Citeste mai departe...

 

Primarul Radu Moisin a spus ca decizia instantei ar urma sa fie atacata cu recurs, dupa ce se vor pronunta specialistii municipalitatii.

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook