Tișe: Centura Apahida este în pericol din cauza prăbușirii depozitului de deșeuri

 

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, susține acum că centura Apahida este în pericol din cauza prăbușirii rampei de la Pata Rât și scurgerea de levigat.

 

Situația este gravă pentru că alunecarea / prăbușirea din corpul depozitului reprezintă o treime și iminența este punerea în pericol a fundației Centurii din cauza stagnării apei. 

 

Stabilizarea se poate face numai prin mutarea unei părți a deșeurilor de pe actuala rampă. Ca să eliminăm presiunea asupra terenului trebuie să mutăm deșeurile care pun presiune. Dar nu avem teren lângă pentru a depozita”, a explicat Tișe.

 

Acesta a precizat că, dacă Prefectura nu va institui stare de urgență, situația nu va putea fi rezolvată. ”Noi am solicitat pentru a treia oară în acest an declararea unei stări de alertă în ceea ce privește cele trei rampe de la Pata Rât, cea veche din 190 care este 90% închisă, a doua rampă, înseamnă rampa temporară a Primăriei, și rampa a treia, care este cea privată. 

 

Rampa veche ar fi fost închisă, dacă noi nu am fi avut acea scurgere de levigat, termenul de închidere este în martie 2018. Noi nu suntem în pericolul de infrigment, Comisia Europeană ne-a dat termen pentru martie 2018.

 

Noi am cerut stare de alertă pentru că urmare a studiilor geo, pe care le-am făcut după ce a dispus Prefectura Cluj, prin Comitetul județean de urgență, s-au găsit mari probleme. Am dat drumul la studiul geo și la achiziținarea stației de ozmoză. Sunt mari probleme pentru nu este curent și trebuie generator, poluarea continuă pentru că s-a acumulat mai multă cantitate de apă și de la noul incendiu și există riscul ca aceste alunecări de teren să continue spre centură.

 

Cantitatea de apă crește și cantitatea de levigat este mult mai mare și fără stația de ozmoză și se va aduna legivatul.

 

Există situații pe care nu le putem rezolva numai în siuație de urgență. Să intrăm cu stația de ozmoză pe un teren privat este imposibil. Fără aceste proceduri riscăm să depășim termenul.

 

Levigatul curge și merge în mai multe părți. Este o situație care nu poate fi rezolvată. Primăria din Apahida și Cluj-Napoca nu știu cine este proprietarul terenului de lângă rampă unde s-a scurs legivatul și pe care ar trebui să punem stația de ozmoză”, a spus Tișe.

 

Președintele CJ Cluj a spus că dacă nu va fi acceptată starea de urgență fiecare instituție își va asuma responsabilitatea.

Comentarii Facebook