Tăriceanu: Dezastrul de la Autostrada Transilvania aparţine Bechtel şi Ministerului Transporturilor

 

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat că vina pentru dezastrul de la Autostrada Transilvania aparține companiei Bechtel și Ministerului Transporturilor

 

Premierul Victor Ponta a declarat că înțelegerea cu Bechtel trebuie reziliată din cauza ”prostiei” celor care erau în 2005 la Transporturi.

 

Ceea ce pot să vă spun în calitate de premier la acea dată - sigur că nu sunt foarte bucuros de această apreciere a domnului Ponta, poate nu cunoaşte toate detaliile - şi am să vă explic că la acea dată contractul a fost suspendat. S-a început o renegociere a lui pe o serie de indicatori tehnico-economici în special în ceea ce priveşte costul materialelor, care urmau să fie puse în operă”, a spus Tăriceanu.

 

El a spus că nu au putut fi negociate condiţiile generale ale contractului cu Bechtel, care erau foarte costisitoare. ”Prin urmare, ar fi existat riscul de a merge la ruperea contractului, însoţită de plata unor penalităţi usturătoare din partea României către firma Bechtel. Ceea ce s-a putut face la acea dată - şi s-a făcut cu succes - a fost renegocierea unor parametri tehnico-economici care să reducă în mod substanţial costurile”, a declarat Tăriceanu.

 

Fostul premier a dat și el vina pe compania Bechtel, care a făcut ce a vrut pe șantier, dar și pe Ministerul Transporturilor.

 

Actuala situaţie nu este datorată numai firmei Bechtel. Dacă vrem să fim obiectivi şi serioşi, este şi datorată incapacităţii Ministerului Transporturilor, sub conducerile succesive pe care le-a avut, de a desemna un responsabil cu acest proiect de amploare majoră şi de importanţă deosebită pentru România, care să urmărească împreună cu Bechtel sau să urmărească ceea ce Bechtel ar trebui să facă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

 

Bechtel a fost lăsată să facă ce doreşte pe şantier, să lucreze cum și cât dorește, dar și să își deconteze facturile pe baza situaţiilor de lucrări. ”Acest lucru nu a însemnat neapărat că a exista vreo coordonare a proiectului din partea Ministerului Transporturilor, care era titularul de proiect şi, ca atare, trebuie să recunoaştem că avem şi noi o parte de vină că nu ştim să ne gestionăm banii, în cazul de faţă nu foarte puţini. Bechtel are probabil partea lui de vină, dar o parte de vină este şi în zona noastră”, a mai afirmat fostul premier.

 

În 2005, ministrul Transporturilor era Gheorghe Dobre, din partea PD.

Comentarii Facebook