Seplecan: Raed Arafat urăște Cluj-Napoca/ Arafat: Eu am locuit și studiat la Cluj. E absurd!

 

Consilierul județean Mihai Seplecan îl acuză pe Raed Arafat că ”urăște Cluj-Napoca” și vrea să aloce elicopterul SMURD la Jibou și nu la Cluj-Napoca. 

 

Cea mai flagrantă șmecherie este falsa justificare a plasării elicopterului SMURD în ”centru” la Jibou, când distanța în linie aeriană de la Cluj acolo este de 7 minute. Numai că aceasta devine de 14 minute cel puțin, având în vedere că facilitățile de alimentare ale aparatului sunt la Cluj și nu la Jibou. Cum, de altfel, tot aici sunt și service-ul și mentenanța, precum și restul de facilități care permit ridicarea elicopterului în aer la urgențe pe vreme rea precum ninsoare abundentă sau ceață. La Aeroportul Internațional Cluj există încă din 2008 o unitate specială de elicoptere MIRA, cu toate facilitățile și personalul calificat necesare intervenție - amplasată aici și nu “în centru” la unitatea de pompieri din Jibou, unde de abia acum se pun în discuție sumele necesare construirii unui hangar de depozitare și a facilităților. De la anunțul alocării acestui elicopter SMURD către regiunea Nord-Vest a trecut aproape un an – halal urgență! Tot la capitolul întrebări la care nu se răspunde, este ce se întâmplă cu familiile pilotului și a restului de personal care va deservi acest elicopter: vor fi relocate? Cu ce costuri și pe banii cui? Restul investițiilor făcute la Cluj-Napoca pentru ce au mai fost făcute?

 

De fapt domnul Raed Arafat urăște Cluj-Napoca. Odată pentru bețele în roate pe care i le-a băgat în roate ex-primarul Gheorghe Funar pe vremea când încerca să pună bazele SMURD în municipiu. În schimb iubește Târgu-Mureș, municipiu în care a fost primit cu brațele deschise și în care și-a dezvoltat afacerea. În plus, domnia sa tocmai ce a declarat că ar fi fost “alungat” de la UMF Cluj, de unde a trebuit să plece, pentru că i s-a spus că reduce punctajul Universităţii prin faptul că nu are doctorat. Asta ar putea explica de ce, deși toate Spitalele cu profil universitar sunt la Cluj-Napoca, s-a ales, totuși, Jiboul – tare mă tem că domnul Raed Arafat se folosește de funcție pentr a-și alina ranchiunele personale”, acuză Mihai Seplecan.

 

Consilierul județean susține că trebuie făcută o dezbatere în privința acestui elicopter. ”Nu au contat infrastructura județului Cluj în ceea ce privește gestionarea componentei de ambulanță aeriană, poziția geografică a municipiului Cluj-Napoca și conectarea la toate căile de circulație rutiere, feroviare și aeriene – cele care ar putea genera incidentele medicale pasibile intervenției de urgență. Statistic, ultima intervenție SMURD din județul Sălaj a fost în iulie anul trecut pentru un bărbat accidentat într-o balastieră și o fetiță de 2 ani, victimă a unui accident rutier. Anterior au mai fost două solicitări în luna ianuarie pentru doi bebeluși. Din 4 victime, 2 au fost tratate în final tot la Cluj-Napoca, iar una la București, cu trazit pe Aeroportul Internațional Cluj – asta pentru a explica nevoia de intervenție de urgență”, a mai spus Seplecan.

 

El crede că este vorba despre o acțiune de pedepsire a clujenilor. ”Nemulțumirile PSD față de modul în care clujenii nu înțeleg să se alinieze politic și să voteze candidații acestei formațiuni politice, se împletesc armonios cu ranchiunele personale ale domnului Raed Arafat. Din păcate toate acestea se fac pe bani publici”, acuză Seplecan.

 

Amplasarea elicopterului în județul Sălaj este prevăzută într-o strategie a aviaței MAI și pe partea SMURD. Problema noastră nu este distanța dintre Jibou și Aeroportul Cluj. Problema este cât timp face până ajunge undeva.

 

Dacă îl pui la Cluj pe raza de 30 de minute, dacă tragi un cerc în jurul lui, avem cercul de 20 de minute, 30 de minute, 40 de minute și o oră. Dacă stă la Aeroportul din Cluj cercul și de 20 de minute și de 30 de minute și de 40 de minute se intersectează cu cercul arondat Târgului Mureș. Va fi o zonă deservită de două elicoptere și va fi o zonă spre nord, Satu Mare, Baia Mare, Oradea, pe care nu o deservește niciun elicopter. Dacă punem elicopterul la Sălaj însemană că cercul nu se va intersecta cu Târgu Mureș și va deservi și zona cealaltă.

 

Pentru partea de alimentare, pot să vă spun că la Sălaj va fi un punct de alimentare. Acolo a durat mai mult că trebuia transferat un teren la Consiliul Județean Sălaj pentru a construi un hagar, un punct de lucru și de alimentare și apoi totul va fi transferat la ISU.

 

Nu se pune problema că cineva urăște Clujul. Eu am stat acolo și am învățat și nu pot să spun că am ceva cu Clujul. Ar fi chiar hilar ca cineva se răzbune pe un oraș și un județ. Tot ce s-a făcut la Cluj arată că ținem la acea zonă. Am contribuit cu 9 miliarde de lei la amenajarea unui centru de pregătire SMURD la Cluj”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat.

 

Elicopterul va fi deservit de medici de la Cluj, Oradea și Sălaj, dar va fi sub coordonarea ISU Cluj.

Comentarii Facebook