Scandal în privința sumei de 500.000 de euro plătită de Primăria Cluj-Napoca despăgubiri asfaltatorilor

 

Grupul consilierilor PSD îl acuză pe primarul Emil Boc că ”alege din nou calea neadevărului” în scandalul privind suma de 500.000 de euro plătită sub formă de despăgubiri firmelor JV Consorzio Garboli Conicos SpA -Tirena Scavi SpA.

 

Problemele au apărut după ce Primăria Cluj-Napoca nu a plătit la timp o serie de facturi emise de acest consorțiu de firme, susține liderul grupului PSD din consiliul local Cluj-Napoca, consilierul Claudia Anastase.

 

Dacă un consilier local, fie el și unul dintre cei mai tineri sau mai noi membri ai consiliului, aduce în dezbatere publică un subiect, cum este cel legat de suportarea din bugetul local a valorilor dintr-o sentință judecătorească, într-o speță cu foarte multe situații neclare, cum este cazul JV Consorzio Garboli Conicos SpA -Tirena Scavi SpA, primarul Emil Boc avea obligația să răspundă corect la aceste acuzații. 

 

Primarul Emil Boc alege din nou calea neadevărului, cale cu care deja ne-a obișnuit, atât din statutul de premier cât mai ales de cel de primar al municipiului Cluj-Napoca. 

 

1. În primul rând, primarul. în raspunsul său, afirmă, contrar adevărului reflectat de proiectul de HCL nr.38/ 27.09.2011- devenit HCL 374/2011 ( proiect care poate fi verificat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca ), faptul că Primăria ar fi propus o formă a convenției, iar legislativul nu a fost de acord cu ea. În realitate, după cum o demonstrează documentele însoțitoare ale referatului, partenerul JV Consorzio Garboli Conicos SpA -Tirena Scavi SpA a propus convenția și nicidecum primăria. Convenția este însoțită de o adresă de înaintare formulată de partenerul contractual menționat.

 

2. Cu grația celui care ori este prost informat de subalterni, ori insistă în maniera-i cunoscută să dinamiteze corecta informare a opiniei publice, primarul Emil Boc promovează în răspunsul său și un al doilea neadevăr, regăsit în afirmația sa ”Această situaţie este o consecinţă directă a deciziei adoptate în unanimitate de către Consiliului local Cluj-Napoca, în anul 2011, când, prin HCL 374, legislativul a decis să nu accepte propunerea de convenţie propusă de către Primărie, în urma negocierilor cu firma italiană, aceasta adresându-se instanţei şi obţinând câştig de cauză.’’

In realitate este exact pe dos. 

 

Consilierii PSD au anticipat de atunci ceea ce se prefigura în această relație contractuală, iar realitatea pe care ne-a adus-o în fața această sentință, ne demonstrează că actuala situație nu este o consecință a unei hotarari de consiliu în care tocmai adevărurile erau subliniate ci este o consecință directă a modului absolut păgubos pentru banul public, în care a fost îndrumat să lucreze executivul direct implicat în această problemă din Primaria Cluj-Napoca, condusă pe rând de primarii Boc- Apostu-Boc  

 

”Așa cum am spus-o și atunci în comisia de specialitate și mai apoi am materializat susținerea printr-un amendament în plenul ședinței de Consiliu Local din data 27.09.2011, convenția înaintată de asocierea JV Consorzio Garboli Conicos SpA -Tirena Scavi SpA, are în cuprinsul ei și un scadentar prin care în fapt, membrilor Consiliului Local li se servea să își asume prin vot, inclusiv intârzierile la plățile deja efectuate cu ordine de plată, întârzieri pe care executivul primăriei are obligația sa le justifice in relatia contractuala cu tertul si nicidecum consilierii. Prin aceasta convenție în formă în care ne era propusă, tocmai urma ca membrii consiliului local să își asume și existența întârzierilor și eventualele penalitați generate de acele întârzieri, penalități care urmau a fi apoi plătite tot din bugetul local. Eu nu am fost de acord cu această situație și se dovedește cu prisosință azi, că am avut dreptate înca de atunci. Convenția avea ca scop declarat înlocuirea unui instrument de plată cu un altul, pentru asigurarea garanției de încasare, de altfel firești, pe care partenerul contractual dorea să și-o asigure odată cu eliminarea prin ordonanță de urgență a guvernului de atunci, condus de domnul Emil Boc, a biletelor la ordin ca instrument de plată pentru administrații. În realitate, urma ca prin aprobarea convenției în forma propusă, intregul consiliu să devină prin vot, solidar cu decizia întemeiată sau neintemeiată, a primarului Apostu de a nu achita la timp obligațiile de plată generate de facturile emise de către asocierea JV Consorzio Garboli Conicos SpA -Tirena Scavi SpA. În acest sens am formulat și un amendament la forma inițiala a convenției propuse de Tirenna Scavi, tocmai pentru a deveni evident ca nu sunt girate întârzierile la plată de către consilierii locali și implicit nu sunt girate eventualele penalități determinate de aceste întârzieri. Primarul Apostu a înțeles atunci foarte bine ce am făcut prin amendamentul meu și a încercat să nu fie ostil în votarea acestuia. Astfel, i-aș recomanda domnului primar Emil Boc să citească mai atent materialele la care face referire când vorbește, sau să fie mai selectiv în alegerea oamenilor care îl informează, pentru că prin răspunsurile domniei sale nu face decât să întărească dovezile că nu a ales să se implice în a gestiona în favoarea primăriei ca reprezentant al interesului public acest proces, dar alege astăzi să se apere prin răspunsuri neserioase, fără legatura cu realitatea și consistența faptelor din această speță. Deși nu mă bucură faptul că am avut dreptate în 2011 pe această speță, pot să spun că poate a venit momentul să se vadă cât de costisitoare pentru bugetul public pot fi alegerile greșite ale unor oameni pentru a conduce destinele unor comunități”, a declarat liderul grupului PSD, consilierul Claudia Anastase.

 

3. Domnul primar Emil Boc ne anunţa că Primăria municipului Cluj-Napoca a intentat la rândul său un proces asocierii sus amintite, pentru a obţine plata unor despăgubiri materiale în urma nerespectării termenelor contractuale ale unora dintre lucrările prestate de către companie în cadrul programului de reabilitare, dar omite să ne spună când a făcut acest lucru și mai ales de ce nu se vede din sentința procesului intentat și câștigat de Tirenna Scavi ca executivul primăriei conduse de domnia sa ar fi făcut ceva pentru a susține și obtine eventualele pretenții proprii pentru neonorarea contractului de către partenerul său. Să ne raspundă domnul Boc de ce argumentele din orice proces nou intentat asocierii JV Consorzio Garboli Conicos SpA -Tirena Scavi SpA, care poate se va termina peste vreo doi ani, nu au fost prezentate în timpul procesului care tocmai s-a finalizat în favoarea acestei firme, cu costuri de 500.000 de euro care izbesc acum bugetul local al municipiului. 

 

4. O convenție încheiată e firesc să fie utilă fiecărei părți semnatare și implicit relației de colaborare dintre aceste părți. Ea nu poate servi doar interesul uneia dintre părți. E important să poti identifica într-un contract partea care respectă sau partea care încalcă acel contract. E vital de asemenea ca fiecare persoană implicată în derularea unui contract să își asume responsabilitatea pentru obligațiile care îi revin. 

 

Nu poti în anul 2013 să insulți inteligența oamenilor care pot analiza și ce s-a intamplat în anul 2011, chiar dacă esti primarul Clujului, având pretenția că astfel poți să dai jos de pe tine ca pe o muscă neînsemnată un proaspăt consilier al opoziției locale, entuziast și dornic să afle adevărul, văzând graba ta de a trece printr-o majoritate de conjunctura un proiect cu asemenea implicații pentru bugetul local, fie el și motivat de punerea în aplicare a unei sentințe definitive și irevocabile. 

 

În final, domnule primar Emil Boc, 

-de ce nu ați apărat corespunzator instituția pe care o conduceți în procesul cu asocierea JV Consorzio Garboli Conicos SpA -Tirena Scavi SpA, determinând clujenii să accepte plata a 500.000 de euro din bugetul comunității lor ?

- de ce executivul Primăriei Cluj Napoca, condus succesiv de reprezentanți ai PDL Cluj, nu a plătit la timp obligațiile contractuale și de ce nu a probat în proces prin argumente și documente eventuale încălcări contractuale ale societății care a câștigat procesul?

- de ce puneți frecvent consilierii locali în fața faptului împlinit, înaintându-le cu ritmicitate supărătoare sentințe favorabile tuturor acelora care câștiga procesele intentate primăriei și în special de ce credeți că e normal ca nimeni să nu vă întrebe de ce primăria pierde procesele?

Grupul consilierilor PSD”.

 

Boc răspunde acuzațiilor venite de la PNL Cluj, privind plata unor despăgubiri de 500.000 de euro către Tirena Scavi

Comentarii Facebook