S-a decis soarta SC Cluj Arena SA. Societatea dispare și dispar și salariile nesimțite

 

Liderii consilierilor județeni și conducerea Consiliului Județean Cluj s-au întâlnit vineri, 28 august, pentru a discuta despre criza de la SC Cluj Arena, societatea care administrează stadionul.

 

Societatea are datorii de 8 milioane de lei, impozit neplătit către Primăria Cluj-Napoca. Liderii CJ Cluj, președintele Mihai Seplecan, vicepreședintele Vakar Istvan, dar și liderii politici ai consilierilor județeni, Remus Lăpușan (PSD), Marius Bălaș (PNL), Călin Tuluc (PNL) au dezbătut soluțiile existente.

 

Președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, a declarat că a fost o discuție tehnică și că, în primul rând, trebuie să fie plătite datoriile pe care le are societatea. ”Trebuie să plătim datoriile și apoi vom vedea ce soluții vor fi. Probabil vom merge pe transformarea SC Cluj Arena în serviciu în cadrul Consiliului Județean Cluj. Am văzut cât de rentabile sunt societățile, care ne costă mai mulți bani decât produc”, a spius Lăpușan.

 

Președintele CJ Cluj a fost mai direct și a spus că sigura soluție ar fi transformarea SC Cluj Arena în serviciu în cadrul unei viitoare direcții din Consiliul Județean Cluj, pentru reducerea costurilor. 

 

Am discutat mai multe variante, iar pe marți vom ajunge la o concluzie. Cred că soluția mea este cea mai bună și se va ajunge, mai devreme sau mai târziu, la fel ca și în cazul Regiei de Administrare a Domeniului Public și Privat, care trebuie transformată în direcție în Consiliul Județena Cluj, ca și societatea Cluj Arena să fie transformată în serviciu în cadrul CJ Cluj.

 

Asta este propunerea mea, deoarece nu putem să riscăm să mergem mai departe să plătim aceste datorii, care jumătate sunt ale CJ Cluj, iar jumătate ale societății. Suntem conștienți că societatea nu va avea nici anul viitor de unde să își plătească impozitul.

 

Am văzut atacurile care i-au fost aduse primarului Emil Boc de către cei de la PSD și nu cred că domnia sa este de vină. Emil Boc și-a oferit toată disponibilitatea, alături de mine, pentru a rezolva situația. Stadionul nu a putut fi cedat gratuit și nici cumpărat de Primărie, dar s-a dovedit că municipiul Cluj-Napoca nu poate debloca situația.

 

A fost o problemă când s-a constituit această societate și vreau să îl menționez pe dl. Dan Canta, care a spus atunci că aici nu trebuia înființată această societate, adică nu trebuia stadionul să fie trecut în domeniul privat, ci trebuia lăsat în domeniul public. Dacă este în domeniul public nu se vor mai plăti impozite”, a precizat președintele CJ Cluj, Mihai Seplecan.

 

Stadionul a fost trecut în administrarea SC Cluj Arena în 2011, când se credea că va face mulți bani din spectacole și concerte. Acum s-a ajuns în situația că nu poate plăti nici măcar impozitul pe stadion, circa 8 milioane de lei. ”Când s-a înființat societatea s-a motivat că SC Cluj Arena va produce mulți bani. Din nefericire nu este așa și am ajuns la această datorie. Jumătate din datorie, circa 4 milioane de lei, și-o asumă Consiliul Județean, iar cealaltă jumătate societatea. Nu ne asumăm penalitățile, iar suma va fi împărțită în două”, a mai spus Seplecan. 

 

Consiliul Județean nu are acum bani pentru a plăti partea de 4 milioane de lei din impozit. ”Anul acesta s-au făcut rectificările. Avem nevoie la Tetarom 1 să punem 16 milioane de lei pentru că riscăm să pierdem bani europeni. Avem nevoie de 8 milioane de lei la Tetarom 4, unde și acolo s-au făcut lucrările, s-au cumpărat materialele și trebuie plătie. Nu știu de unde să mai găsim încă 4 milioane de lei, la SC Cluj Arena. Dacă lăsăm banii pe anul viitor vor curge penalități”, a mai spus Mihai Seplecan. 

 

În acest moment, SC Cluj Arena SA are un număr de 24 de angajați, iar media salarială este de 2.500 de lei. În 2014, societate aa avut o cifră de afaceri de 681 de mii de lei, în special din închirierea spațiilor pentru evenimente, nunți, dar și închierea spațiilor din stadion către firme. Pierderile înregistrate au fost însă de 2,6 milioane de lei. 

 

Salariul directorul Radu Rațiu este de 6.000 de lei pe lună, conform presei locale. 

 

Știri de Cluj nu a putut să îi contacteze pe ceilalți politicieni prezenți la întâlnire.

Comentarii Facebook