Romania somata de Consiliul Maghiarilor sa schimbe data Zilei nationale


Adunarea Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a votat, cu 213 voturi "pentru", zece "impotriva" si sapte "abtineri", o hotarare care someaza autoritatile de la Bucuresti sa schimbe data Zilei Nationale.

Adunarea a fost organizata, sambata, la Odorheiu Secuiesc, iar propunerea a fost facuta de presedintele CNMT Mures, Jakab Istvan, care a sustinut ca Ziua Nationala a Romaniei ar trebui fie mutata intr-o zi in care si etnicii maghiari sa aiba ce sarbatori.

"Avand in vedere ca maghiarii din Romania, adica 1,5 milioane de persoane, nu vor avea niciodata motive de sarbatoare pe 1 Decembrie, somam autoritatile romanesti sa mute Ziua nationala a Romaniei la o data in care atat romanii, cat si maghiarii sa se regaseasca reciproc", a declarat Jakab Istvan.

 

Pentru maghiari ziua de 1 Decembrie 1918 este o zi care starneste amintiri neplacute, fiind ziua in care Ungaria a pierdut Transilvania.

 

"Intelegem ca pentru Romania aceasta este Ziua Nationala. Va doresc tot ce este mai bun pentru Romania (...) Pentru noi, pentru maghiari, pentru unguri, această zi este ziua cand noi am pierdut Transilvania. Trebuie si partea romana sa inteleaga sensibilitatea maghiara", a declarat ambasadorul Ungariei, Oskar Fuzes, in 23 noiembrie.

Comentarii Facebook