PSD vrea să modifice RADICAL legea pentru alegerea președintelui României


PSD vrea din nou să schimbe din temelii o lege importantă a țării, cea pentru alegearea președintelui României, după ce senatorul Şerban Nicolae și 34 de social-democraţi au depus un proiect în Parlament în acest sens.

Astfel, printre modificările preconizate, "candidaturile propuse de partidele şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente, pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători. Un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi", a informat Mediafax.

Forma actuală a legii prevede că "un alegător poate susţine un singur candidat"

De asemenea o altă schimbare propusă de PSD vizează permiterea desfăşurării campaniei electorale în şcoli: "În unităţile militare, în sediile misiunilor diplomatice şi oficiile consulare, secţiilor consulare, institutelor culturale din străinătate, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise".

În forma actuală a legii, "în unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise". Prin urmare, formularea "în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ" este eliminată.

Totodată, social-democrații vor introducerea unei prevederi prin care “posturile private de radio şi televiziune vor practica acelaşi tarif pe emisiune şi pe unitate de timp pentru fiecare candidat, iar timpii de antenă oferiţi acestora trebuie să fie proporţionali cu cei practicat de posturile publice".

În plus, PSD dorește monitorizare audio-video la urnele de vot: "pe durata votării, accesul alegătorilor la urnele de vot este monitorizat audio-video în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului".

Comentarii Facebook