PSD și-a pus sigla pe calendarul ortodox pentru 2017. Ce spune Patriarhia


Organizația PSD Argeș și-a pus sigla partidului pe mai bine de 5.000 de exemplare ale Calendarului Ortodox pentru 2017, pe care le-a împărțit apoi oamenilor pe stradă, în plină campanie electorală.

Chipul Fecioarei Maria cu pruncul în braţe este folosit în materialele de propagandă electorală ale PSD, 5.000 de argeşeni primind calendare creştin-ortodoxe pe care apare, sub imaginea icoanei, şi sigla social democraţilor, precum şi urarea "PSD Argeş vă urează un AN NOU fericit!", scrie Gândul.

Șeful echipei de campanie Argel, Ion Georgescu, susţine că nu ştie ca reprezentanţii BOR să fi fost întrebaţi despre calendarele ortodoxe cu sigla PSD, însă crede că e vorba de „un produs de calitate şi de bun gust”.

Nu ştiu dacă există acordul Bisericii. Cele 5.000 de exemplare au fost distribuite în Piteşti, Topoloveni şi Mioveni, acolo unde e populaţie mai multă. La oraşe nu prea merge toată lumea la biserică. La ţară, de regulă, femeile iau calendare de la preot. E primul an când împărţim şi calendare, alături de programul de campanie şi o broşură de prezentare a candidaţilor. Din ce am înţeles eu, Biserica le dă prea târziu, iar preţurile acestora variază între 10 şi 20 de lei. În unele zone, calendarele sunt prea puţine în comparaţie cu populaţia, iar în unele mai multe. Astfel, s-au gândit colegii mei, fiind şi în preajma sărbătorilor, că oricine are nevoie de un calendar. Noi am distribuit doar în Argeş. Nu ştiu dacă au fost tipărite şi pentru alte judeţe. Am văzut că şi alte partide au împărţit calendare. În cendare sunt trecute sărbătorile legale. E un produs de calitate şi de bun gust. Nu se face campanie. Nu scrie nicăieri : votaţi! Are sigla PSD, dar nu scrie votaţi”, a declarat Ion Georgescu pentru Gândul.

Totuși, Patriarhia susține că acestă inițiativă a social-democraților argeleni este „o modalitate de campanie electorală care foloseşte abuziv o icoană”.

Nu are în niciun caz consimţământul bisericii. Biserica nu are nicio legatură cu acest caz. Vă daţi seama că orice icoană poate fi luată de pe internet şi fotocopiată. Din păcate, observ că se apeleaza la astfel de mijloace de convingere, se încearcă sensibilizarea oamenilor credincioşi prin astfel de materiale electorale. Patriarhia Română nu agreează şi nici nu poate fi vorba despre vreun agrement între ea şi PSD. Deci e o formulă a celor de la PSD în care se foloseşte în mod nepotrivit, calific eu, un însemn religios. Eu nu am aflat, aflu acum, de la dumneavoastră. Patriarhia Romana nu susţine în niciun fel astfel de practici”, a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei.

Comentarii Facebook