Proiectul AUTONOMIEI propus de UDMR: Elevii români să învețe limba maghiară din clasa a doua

 

Proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc prezentat la Cluj de UDMR prevede că elevii români să învețe limba maghiară.

 

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a explicat că prin predarea limbii maghiare în școlile române din clasa a doua ar fi încurajat bilingvismul din copilărie.

 

Învăţământul preuniversitar cu limba de predare română sau maghiară este asigurat de profesori care au limba maternă limba de predare, iar predarea celeilaltei limbi se efectuează de către profesori a căror limbă maternă este acea limbă, iar predarea acestei de-a doua limbi este obligatorie în şcolile primare începând cu clasa a doua”, se arată în proiectul UDMR.

 

Se învaţă limba română, aşa cum noi am propus în şcolile cu predare în limba maghiară, iar limba maghiară intră ca disciplină în şcolile româneşti, aşa cum există în Tirolul de Sud, ca să existe un bilingvism încă din copilărie. Restul materiilor sunt predate în limba română, nu se bulversează sistemul, dar va intra şi această disciplină, nu spunem că e obligatorie sau facultativă, ci doar că se predă. Dacă vorbim de un bilingvism real, cred că e o ofertă, o posibilitate, nu este ceva care să fie făcut cu forţa. Un om care cunoaşte mai multe limbi este un om mai valoros", a spus Kelemen.

 

UDMR vrea un stat maghiar în inima României. A fost lansat proiectul de autonomie a ”Ținutului secuiesc”!

Comentarii Facebook