rosal_feb.jpg

Politic/Administrativ

Proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc, pe ordinea de zi în Camera Deputaților

  
Un proiect de lege, depus în luna decembrie a anului trecut, ce vizează autonomia Ținutului Secuiesc, este pe ordinea de zi la Camera Deputaților.

Proiectul de lege este semnat de un singur initiator: deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György. Acesta este presedintele organizatiei Covasna a Partidului Civic Maghiar (PCM), cunoscut pentru pozitiile sale radicale privind autonomia, conform realitatea.net.

Potrivit proiectului depus de deputatul UDMR, teritoriul regiunii autonome ar cuprinde actualele judete Covasna si Harghita, precum si scaunul istoric Mures care apartine judetului Mures.

In proiect sunt listate cele opt scaune si localitatile apartinatoare.

“Regiunea autonoma Tinutul Secuiesc” ar urma sa aiba un fel de Parlament, Guvern si presedinte propriu. Consiliul de Autoadministrare ar urma sa joaca rolul Parlamentului, cu 77 de membri alesi iar Comisia de Autoadministrare rolul Guvernului. Scaunele ar urma sa joaca rolul judetelor, si ele cu institutii proprii: Consilul Scaunal, Comisia Scaunala, presedintele Scaunului.

Presedintele tinutului secuiesc ar reprezenta regiunea, urmand sa fie ales de cetatenii regiunii pe o perioada de patru ani si poate avea doua mandate. Juramantul depus de viitorul presedinte al tinutului secuiesc suna astfel:

“Jur pe onoarea mea ca voi indeplini, cat voi putea de bine, functia care mi s-a incredintat, voi reprezenta si voi ocroti interesele populatiei Tinutului Secuiesc, voi respecta legile tarii si deciziile autoritatilor regiunii, Constitutia Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”.

Presedintele dispune de imunitatea acordata demnitarilor. Regiunea ar urma sa aiba politie proprie, care “trebuie sa reflecte compozitia nationala a regiunii pe care o deserveste”. Consiliul Scaunal ar urma sa asigure “avantaje locuitorilor scaunului in procesul de oferta a locurilor de munca”.

4-4-2018, 17:51
64 vizualizări
8 comentarii
Neli25-4-2018, 23:28
MOARTE SECUILOR!!! MOARTE CIORILOR HORTISTE!

BLESTEMATI IN FOCURILE IADULUI SA FITI SCULE PAPISTASE!!!

VA DAM AUTONOMIA IN KHAZARIA, TARA VOASTRA, TRIBURI SPURCATE ALE LUI HUNOR SI MAGOR! TOATA EXISTENTA VOASTRA E CEA A UNEI SCULE!

ASTEPT ZIUA SA VA RUP GATII, CIORI KHAZARE!!!
hmmm6-4-2018, 8:11
Mai bine s-ar da autonomie osenilor si tras gardul pe langa ei. Secuii sunt academicieni pe langa analfabetii aia.
Stefan5-4-2018, 12:17
Într-o ţară normală (Germania, S.U.A., Austria, Franţa etc.) aşa ceva nu ar fi posibil.
Flo5-4-2018, 9:40
"Jur pe onoarea mea ca ...voi respecta Constitutia Romaniei"
Mai intai respecta asta si apoi mai vorbim de alte lucruri. Pana una alta, aveti destule drepturi, poate prea multe (drept de furt prin padurile statului, banii localitatii, folosirea influientei cu alte scopuri, etci. Nu s-a plans nimeni de la UE atunci cand ne-am integrat in UE, sau pe parcursul ultimilor ani, de toate "problemele" voastre.
Sperjuri5-4-2018, 17:06
Toti care au jurat asa si au contribiut la acest proiect ar trebui cautati si pedepsiti pentru juramant fals.
Ina4-4-2018, 22:40
Regiunea ar urma sa aiba politie proprie, care "trebuie sa reflecte compozitia nationala a regiunii pe care o deserveste”

Vă dați seama ce ar însemna asta pentru un român luat la ochi de către patrula hinvezilor, pentru că, să zicem, vorbea românește. Dacă numele Ip și Trăznea ne mai spun ceva, e bine și înseamnă că nu se va repeta istoria.
cineva5-4-2018, 7:30
Foarte bine sper sa si primeasca autonomia sa vedeti cum ar trebui sa merga lucrurile daca noi romani nu suntem in stare sa avem grija de tara noastra sa o pastram curata si sa fim oameni civilizati eh ne arata altii bravo lor toata sustinerea
@cineva5-4-2018, 9:56
Sper ca o sa fi primul care trece prin RoGaria si iti cere viza si apoi iei parnaie ca nu ai.

Cele mai citite ştiri din Politic/Administrativ

68 vizualizări
13-7-2018, 11:47
Cluj: Așa arată o canalizare în centrul Clujului. Primăria și Compania de Apă spun că nu e treaba lor - FOTO» Vezi tot
51 vizualizări
26-6-2018, 9:54
VIDEO: După 15 ani, sistemul de irigaţii din Cluj este repus în funcţiune » Vezi tot
38 vizualizări
13-7-2018, 17:50
Liviu Dragnea vrea o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere. Dăncilă NU e de acord» Vezi tot
25 vizualizări
11-7-2018, 10:51
Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea: Nu se mai fac parcări. Parcările atrag mașini și se face aglomerație» Vezi tot
12 vizualizări
8-7-2018, 12:43
Iohannis susținut la Cluj de protestatarii #rezist » Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?