rosal_feb.jpg

Politic/Administrativ

Primăria Cluj-Napoca alocă un milion de euro pentru subvenționarea chiriilor. USR Cluj propune un alt plan

   

Primarul Emil Boc a anunțat că, în 2018, a pus deopartea suma de un milioan de euro, din care să fie plătită chiria celor care nu își permit acest lucru. 

 

Sunt vizate categoriile sociale marginalizate, în special oamenii care locuiesc la Pata Rât. Din păcate, nu sunt vizați tinerii cu posibilități materiale reduse care urmează o facultate sau familiile cu copiii, care au venituri mici și se descurcă greu.

 

Zeci de familii de la Pata Rât au beneficiat în 2017 de locuințe sociale construite din fonduri norvegiene. Familiile s-au mutat în Apahida, Florești și Cluj-Napoca, în locuințe primite gratuit

 

Romii de la Pata Rât se mută în apartamente în Cluj-Napoca, Apahida, Baciu și Florești. Chiria e de 100 de lei

 

Vrem să sprijinim cu subvenţionarea, cu decontarea unei părţi din chirie. Nu trebuie ca apartamentul să fie într-o zonă centrală, poţi merge în alte părţi ale oraşului unde chiria e mai ieftină. Consiliul Local va stabili că alocarea maximă va fi de 150, 200 de euro. Atât se poate deconta maxim din chiria pe care o plăteşti. Va fi un contract legal, înregistrat la Finanţe. Ne uităm unde chiriile sunt mai mici. Facem analiză de piaţă şi vom vedea”, spunea primarul Emil Boc, în 19 decembrie.

 

Declarația a fost făcută la ședința Consiliului local, unde locuitorii de pe strada Cantonului (Pata Rât) cereau locuințe. ”Oamenii care muncesc de pe Cantonului sunt vizaţi de acest proiect. Am văzut acolo mulţi oameni serioşi, care muncesc. Şi nici nu am mai avea problemele pe care le avem astăzi cu cei care primesc locuinţe sociale şi nu-şi plătesc cheltuielile, îi terorizează pe alţii, strică locuinţele şi primăria trebuie să suporte. El îşi plăteşte chiria şi noi decontăm doar o parte. Cei care au copii mai mulţi vor avea o subvenţie mai mare, o decontare mai mare din chirie, până la 100%. Aşteptăm la buget să vedem ce sume de bani avem. Numărul familiilor care vor beneficia va depinde de alocarea financiară pe care o punem. Dacă aveam iniţial în vedere 1 milion de euro asta însemna să avem peste 500 de familii care să fi beneficiat de un sprijin de până în 200 de euro. Acum, să vedem cât vom reuşi să punem în buget ca alocare financiară”, spunea Emil Boc, citat de Monitorul de Cluj.

 

USR Cluj susține că abordarea este greșită și propune o alternativă la subvenționarea chiriilor.

 

În ultimii 20 de ani, ca efect al Legii 112/1995, 5667 de locuințe din patrimoniul municipiului Cluj-Napoca au fost vândute către chiriașii acestora, la o valoarea totală de 18.149.610,75 lei, respectiv un preț mediu de 3202 lei/apartament, fără a ajusta inflația și creșterea pieței, conform datelor comunicate de Primăria Cluj-Napoca. În comparație, orașul dispune de abia 1325 de locuințe sociale.

 

Scopul acestei legi a fost de a reglementa situația locuințelor care au fost trecute forțat în proprietatea statului, după 6 martie 1945. Legea, însă, a devenit și un mijloc prin care locuințele neretrocedate au fost vândute mai apoi chiriașilor, având în vedere că foștii proprietare au avut doar 6 luni la dispoziție, după intrarea în vigoare a legii, pentru a cere retrocedarea imobilului. Nivelul chiriilor de astăzi este un efect pervers al unor legi date cu dedicație, printre care și aceasta, corelat cu lipsa oricăror strategii coerente pe termen lung pentru locuire. Astfel, locuirea publică a ajuns în România la abia 2%, în comparație cu media UE de 30%.

 

Existența acestui stoc astăzi ar fi schimbat situația locuirii în oraș, ar fi furnizat un tampon confortabil de locuințe temporare pentru tineri sau pentru persoanele vulnerabile și ar fi putut balansa creșterea prețului chiriilor.

 

Administrația propune pentru 2018 alocarea unui milion de euro pentru subvenționarea chiriilor celor care nu pot beneficia de locuințe sociale. Regretăm promovarea unor asemenea măsuri care vor duce la creșterea în continuare a chiriilor, în detrimentul categoriilor vulnerabile din punct de vedere economic”, precizează reprezentanții USR Cluj

 

Aceștia susțin că suma de un milion de euro ar trebui alocată anual pentru construirea de locuințe sociale. ”Printr-o licitație desfășurată corect, prețul final de construire poate fi coborât sub 400 EUR/mp incluzând finisarea, ceea ce înseamnă că s-ar putea construi 2500 mp de locuințe anual. În acești 20 de ani în care problema locuirii a fost ignorată, cu această sumă anuală s-ar fi putut construi de la zero mai mult de 1200 de apartamente cu o suprafață medie de 40 de mp, media locuințelor de la noi din țară.  

 

La fel, un milion de euro poate fi dedicat de îndată recondiționării clădirilor nefolosite sau sub-folosite din patrimoniul administrației pentru a fi transformate în locuințe sociale.

 

Nu în ultimul rând, un milion de euro poate fi dedicat chiar și achiziționării de apartamente de pe piața liberă pentru a revitaliza zone sub-folosite sau pentru a crește stocul de locuințe sociale”, mai cred cei de la USR.

 

Investiția în locuințe sociale ar fi pe termen lung. ”Lipsa unui stoc consistent de locuințe sociale amenință să ducă la o creștere constantă a prețului chiriilor, iar în 10 ani această situație poate deveni chiar dramatică. Decizia privind modul în care este abordată această problemă trebuie să dovedească consecvență și să asigure predictibilitate. Avem de ales între a cheltui timp de 10 ani 10 milioane de euro pentru a-i distribui proprietarilor privilegiați ai orașului, sau a investi 10 milioane de euro în 10 ani pentru a construi locuințe care pot fi folosite pentru cei care au nevoie de o mână de ajutor. O decizie în oricare dintre aceste direcții trebuie să fie păstrată pe termen lung pentru a construi un oraș primitor pentru toți. Din punctul nostru de vedere alegerea este simplă: patrimoniul orașului trebuie tratat ca o investiție, nicidecum distribuit celor privilegiați, întrucât efectul va fi creșterea costurilor pentru toată populația orașului. Alegerea nu este ușoară, dar trebuie să fie motivată de eficiență economică și de responsabilitate socială. Pe de altă parte, subvenționarea chiriilor este o alternativă care va deschide ușa a nenumărate abuzuri, pe măsură ce bugetul alocat acestei activități va crește”.

3-1-2018, 13:42
101 vizualizări
18 comentarii
Dene iau4-1-2018, 17:13
Haida haida DNA, de ne scapa de necaz, haida hai!
Burdujel4-1-2018, 15:17

Democratie inseamna sa ai ce poti sa faci nu sa vina statul sa-ti dea casa si haleala din banii mei.
N-ai bani de chirie? Dormi intr-o cutie de carton, lenesule!
N-ai bani sa mananci? Rabda puturosule!
Criculae4-1-2018, 12:51
Eu muncesc si platesc taxe ca sa stea tiganii puturosi in chirie gratis.
Pacat ca popprul asta l-a impuscat pe Antonescu.
Hhnk4-1-2018, 0:32
Ce sa zic... Felicitari. Tine-o tot asa. E buna directia in care mergem.
georgian3-1-2018, 23:46
Dezvoltarea orasului e in momentul asta incetinita de pretul chiriilor si apartamentelor si daca nu se face nimic pentru remedierea problemei, toti vor doar sa diminueze un efect, nimeni nu incearca sa rezolve cauza preturilor ridicate. Iata doua solutii foarte simple.
1. Universitatile ar trebui sa aiba mult mai multe locuri in camine studentesti, iar conditiile de acolo ar trebui sa fie decente astfel incat sa nu-ti fie groaza sa-ti lasi copilul sa stea acolo. Trebuie construit urgent noi camine studentesti. O alta solutie ar fi caminele private subventionate de catre primarie/universitati. Tinerii studenti nu trebuie sa concureze pe piata chiriilor. Pentru Cluj e foarte important sa ramana al doilea centru studentesc al tarii. Deja cunosc cazuri de tineri din zona care au ales sa mearga la Medicina in Tg. Mures doar pentru ca sunt mai mici costurile din Cluj, sau altii care au ales sa studieze la Sibiu pe acealasi motiv.

2. Regimul de inaltime in zonele noi de dezvoltare trebuie sa creasca, trebuie impus si un regim minim de inaltime in aceste zone, creste numarul de apartamente in vanzare => scade pretul

De ce nu se vor implementa masurile astea, pentru ca sunt persoane cu multa influenta in acest oras care detin SUTE de apartamente date in chirie si carora le convine ca pretul apartamentelor si chiriilor sa ramana la nivelul asta! Pe termen lung insa orasul va avea insa de suferit!
Vasile4-1-2018, 0:29
Postacul de serviciu georgian are pe jumatate dreptate,cu cealalta jumatate bate cimpii,sa nu zic ca "toarna"cu aberatii.Cu punctul 1.sint de acord,dar cu punctul 2....Regimul de inaltime sub nici o forma NU trebuie crescut,este clar pentru toata lumea ce s-a intimplat in orasul asta in 27 de ani.Rechinii imobiliari cu complicitatea si aprobarile administratiei locale au construit orice si oriunde.Astfel am ajuns pe primul loc in Romania la trafic,dimpotriva trebuie REDUS regimul de inaltime si dezvoltat orasul la periferii.Daca nu azi-miine NE BLOCAM.georgiane...nu lucram toti la multinationale de dimineata pina seara si apoi la 22.00 la culcare.mai sintem si noi prin orasul asta,oameni simpli care vrem sa ne miscam putin.
papacioc4-1-2018, 6:04
Vasile, tot taranoi coclit esti, sigur iti suflii muci-n strada, mergi inapoi la barabule, tugulane!
Partide "de dreapta"3-1-2018, 20:29
Cand are nevoie, Boc o da cu partidele de stanga. Daca miscarea cu Basescu cu taierea salariilor pensiilor etc. era tipic de dreapta, subventionarea chiriilor il apropie mai mult de Dragnea decat de colegii lui.
Ce sa-i faci, cad fuge pamantul de sub picioare promiti orice la oricine.
contra3-1-2018, 17:52
Tiganoii nu stiu sa convietuiasca civilizat,si mai ales in apartamente,asa ca mai bine i-ati duce la sate,departe de orase!!!
@contritza3-1-2018, 18:24
de parca cu multi dintre romanshi manelisti poti convietui,cand dau muzica tare,cand urla,tipa de zici ca-s la sat
Bocian3-1-2018, 15:10
Cam atata intelege Boc. Un individ total depasit, perimat , distrus.
clujean3-1-2018, 15:00
Si oamenii normali, cei albi la piele cu venitul minim pe economie cand vor fi ajutati cu 150-200 de euro la chirie?
@clujean3-1-2018, 16:10
sa se bronzeze dracului si aia ca unii din ei zici ca-s morti atata-s de albi,poate atunci vor primi si ajutor,ma mai gandesc
Mihai3-1-2018, 14:24
Oare Boc gandeste inainte de a vorbi?
"Şi nici nu am mai avea problemele pe care le avem astăzi cu cei care primesc locuinţe sociale şi nu-şi plătesc cheltuielile, îi terorizează pe alţii, strică locuinţele şi primăria trebuie să suporte. El îşi plăteşte chiria şi noi decontăm doar o parte."
Exceptand partea cu "primaria nu va mai suporta ", ce l face sa creada ca tiganii nu se vor comporta la fel, acum pe banii nostri?
Moc an3-1-2018, 16:07
Gandeste, fii sigur. Are asigurate cateva mii de voturi, astia vor merge la vot din disperare ca raman in strada. Pariez ca nici atunci vecinii deranjati nu vor vota o alternativa sanatoasa sau nici macar nu vor merge la vot. O asemnea "familie" ori haita, mai bine zis, va aduce alti conationali in apartament, care vor face praf curatenia, linistea, chefuri, scandal, furtul chiuvetelor, vana, termopane, lustre, tot ce poate fi valorificat. Asa ca un apatament va fi inchiriat catre 3-4 persoane iar acolo se vor regasi dupa cateva zile si 20 de indivizi. Si sigur se vor gasi si asemena binevoitori care sa le inchirieze locuinte.
Adela.3-1-2018, 18:24
Cine naiba le dă locuinta pe mină ? și don primar să lase dracului campania electorală pe banii nostrii , au locuinte gratis ,sunt salariati și totuși veșnic restantieri ,abonati ai cantinei sociale ,galăgioși chiar merită sprijiniti să le rămină bani de tigări ,sunt destui săraci și bătrini care merită ajutati nu doar cei din Pat rit si Cantonului .
TotEu3-1-2018, 20:09
Cred ca e mult mai ieftin niste gaz sarin din stocurile din Siria!
@TotEu4-1-2018, 0:03
de acord,pt un singur bou ca tine nici nu e nevoie de asa mult,poti sa te duci acolo si sa nu te mai intorci,nu pierde nimeni

Cele mai citite ştiri din Politic/Administrativ

22 vizualizări
15-10-2018, 23:49
Premierul Dăncilă s-a întâlnit cu președintele Turciei» Vezi tot
4 vizualizări
15-10-2018, 17:19
Dragnea, direct favorizat de OUG pe legile justiției. Un procuror din dosarul Tel Drum, dat afară din DNA» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?