Prefectura Cluj: Deșeurile de la Pata Rât au alunecat. S-a instituit stare de urgență

 

Prefectura Cluj anunță că la Pata Rât s-a decretat stare de urgență, după ce deșeurile de la groapa de gunoi au alunecat. 

 

Consiliul Județean Cluj a anunțat, în 23 martie, Prefectura Cluj despre incident și a solicitat ”constatarea existenței unei situații de urgență raportat la fenomenul amplu de alunecare a deșeurilor produs la depozitul de deșeuri Pata-Rât, completată prin adresa nr.9448/28.03.2018”.

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a constatat ”că fenomenul de poluare accidentală provenit de la depozitul de deșeuri neconform Pata-Rât Cluj, prin antrenarea unui debit de levigat/amestec de apă-levigat în pârâul Zăpodie îndeplinește condițiile unei ”situații de urgență” așa cum este definită de art.2 lit. a din O.U.G. nr.21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare”.

 

Această măsură va permite Consiliului Județean Cluj să închidă în regim de urgență depozitul neconform de deșeuri de la Pata-Rât și ”va valorifica în regim de urgență soluțiile stabilite prin raportul de expertiză a lucrărilor executate și a proiectului tehnic la Depozitul neconform de deșeuri Pata-Rât (cf. contractului nr.34019/208/2017), înaintat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, prin adresa nr.6479/27.02.2018, astfel cum au fost concluzionate în actul înaintat de Consiliul Județean Cluj prin adresa nr. 9448/28.03.2018, cu respectarea normelor legale incidente în materie”.

 

Consiliul Județean Cluj a fost acuzat de ecologiștii clujeni că a săpat intenționat un șanț prin care levigatul de la Pata Rât să se poate scurge în Someș. În raportul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj se spune, însă, că deversarea a fost accidentală și nu una intenționată. 

Comentarii Facebook