PPE a discutat noua lege a Educației din Ucraina: Drepturile românilor din această țară nu pot fi călcate în picioare! UE va reacționa

 

Europarlamentarul clujean Daniel Buda susține că drepturile românilor din această țară nu pot fi călcate în picioare și avertizează Ucraina și pe președintele Petro Poroșenko că UE va reacționa.

 

În cadrul ședinței Grupului PPE din Parlamentul European de miercuri s-a dezbătut pe tema noii legi a Educației din Ucraina care prevede interzicea învățământului în limbile minorităților în ciclurile superioare celui primar. Astfel, peste 400.000 de etnici români vor fi afectati de această lege profund nedreaptă care îngrădește un drept fundamental al omului, respectiv dreptul la educație. Europarlamentarul Daniel Buda a propus în cadrul Grupului PPE ca acest subiect să fie supus spre dezbatere și în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European. ”Sunt convins că acest lucru se va întâmpla cu sprijinul colegilor mei din Grup. Chiar dacă formațiunea politică din care provine președintele Petro Poroșenko este parte a familiei Grupului PPE, inițiativa președintelui a stârnit îngrijorare la Bruxelles și este condamnată cu fermitate. Acțiunea acestuia este regretabilă mai ales că nu doar România, ci și alte state care sunt afectate de noua lege a educației au fost alături de Ucraina în momentele dificile ale istoriei și, mai ales, în cel mai recent conflict cu Rusia. Petro Poroșenko trebuie să înțeleagă că drepturile românilor din Ucraina nu pot fi călcate în picioare și nici negociate”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

 

În cadrul ședinței Grupului PPE de miercuri, Daniel Buda, a declarat că ”trăim azi o realitate care nu poate fi ignorata si care este dată de adoptarea unei legi prin care cei 400.000 de români și 100.000 de maghiari care locuiesc în Ucraina nu mai pot să învețe în limba lor maternă respectiv în română și maghiară. Până la urmă eu sunt de acord ca un Guvern să poată avea abordarea sa politică fata de anumite subiecte însă faptul că s-a ajuns aici în acest domeniu este un lucru de o gravitate impardonabilă. Poate că ar fi trebuit ca noi, dacă știam de acest lucru sau de aceste discuții, să fi reacționat mai repede, însă astăzi suntem în această realitate. 

 

Acești oameni care vorbeau și învățau în limba română sau în limba maghiară nu pot să mai facă astăzi acest lucru. Și atunci, hai să vedem ce facem în acest sens. Avem un Șef de stat care și-a anulat vizita în Ucraina respectiv domnul Klaus Iohannis, tocmai pe acest considerent și atunci cu atât mai mult vedem că nu putem să lăsăm spațiul public fără o intervenție fermă din partea noastră. Vedem cum putem aborda această chestiune în condițiile în care guvernarea din Ucraina este parte din familia noastră politică. Eu mi-aș fi dorit să dezbatem acest lucru în următoarea ședință plenară deoarece este un subiect extrem de grav și asta chiar dacă este un guvern de-al nostru, din familia noastră politică. Așa cum a fost dezbatere pe Ungaria sau pe alte state din Uniunea Europeană, și noi am fi trebuit să avem o dezbatere pe această chestiune.

 

Încă o dată subliniez: aceste discuții informale cu autoritățile din Ucraina trebuia să le fi avut până la votarea acestei legi. Azi trebuie să ne întrebăm: ce facem cu acești copii care nu pot să mai învețe în limba maternă? Acești cetățeni au nevoie de un răspuns prompt din partea noastră și nu mă îndoiesc că acesta o să vină. Chiar dacă nu vom avea o dezbatere în această plenară, cel puțin în noiembrie trebuie să avem o discuție dacă acest subiect nu se va rezolva până atunci”.

 

Comentarii Facebook