PNL Cluj îi cere premierului Ponta să organizeze alegeri pentru funcția de președinte al CJ Cluj

 

Senatorul Marius Nicoară a depus o interpelare adresată premierului Victor Ponta prin care cere anunțarea unei date la care să fie organizate alegeri pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj. 

 

La nivelul conducerii Consiliului Județean Cluj, după suspendarea din funcție și demisia domnului Președinte Horia Uioreanu în data de 3 octombrie 2014, s-a instaurat o perioadă de interimat. Conform Legii nr.215/2001 Guvernul României trebuie să stabilească, în termen de 90 de zile, data alegerilor pentru funcția de președinte al C.J. Cluj.

 

În condițiile în care la solicitările consilierilor județeni clujeni privind necesitatea organizării alegerilor în termenul prevăzut de lege, Primul-ministru și ministrul Afacerilor Interne nu au dat un răspuns, vă adresez solicitarea de a identifica o varianta pentru a nu se depăși termenul de 18 ianuarie 2015 când expiră cele 90 de zile prevăzute de lege privind interimatul la conducerea acestei unități administrativ-teritoriale”, scrie Marius Nicoară în interpelare.

 

Președintele PNL Cluj menționează că înainte de organizarea turului II de scrutin pentru alegerile prezidențiale, consilierii județeni clujeni au trimis Guvernului o notificare ”prin care au solicitat ca, până la începutul lunii decembrie a.c., să se adopte o Hotărâre de Guvern prin care să stabilească, cel mai târziu la jumătatea lunii ianuarie a anului 2015, conform prevederilor Legii nr. 215/2001 (art. 102 ind. 1, coroborat cu art. 69 alin. 2 și art. 69 alin. 5 coroborat cu art. 9 din Legea nr. 67/2004), a datei de desfășurare a alegerilor parțiale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj.

 

Această solicitare respectă prevederile legale prin care alegerile trebuie organizate în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului de 10 zile în interiorul căruia Ordinul Prefectului care a constatat încetarea de drept a mandatului poate fi atacat în instanță de către președintele demisionar. Intervalul a trecut, fără a fi contestat ordinul Prefectului. De asemenea, fiind vorba despre alegeri parțiale generate de o situație prevăzută de Legea administrației publice, respectiv cea privind Statutul aleșilor locali, data desfășurării alegerilor trebuie să se stabilească cu cel puțin 35 de zile înaintea votării (art. 9 din Legea 67/2004)”.

 

Marius Nicoară susține că lipsa alegerii unui președinte de Consiliu Județean (prin vot liber și democratic) ”conduce la instabilitate politico-decizională și administrativă cu efecte asupra dezvoltării economiei locale. O serie de investitori strategici ai județului Cluj își exprimă opțiunea retragerii investițiilor propuse sau derulate în condițiile inexistenței unui parteneriat cu Consiliul Județean Cluj, care nu își poate asuma angajamente decizionale în lipsa titularului oficial al Executivului local”.

 

Nicoară îl mai întreabă pe Ponta de ce nu a organizat alegerile pentru CJ Cluj simulta cu cele pentru președinte, ”în condițiile în care în data de 25 mai 2014 au fost organizate simultan alegeri europarlamentare cu cele parțiale pentru colegiile parlamentare și pentru alegerile locale”.

Comentarii Facebook